Storåkers i blåsväder – tagit emot pengar utan styrelsens vetskap

Svenska friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers fick under sin tid som ordförande över 600 000 kronor utan styrelsens vetskap. Nu avslöjar SVT Sport att Storåker under flera år maskerat det med ”konfidentiellt” på underlaget.

– Jag har lärt mig en läxa för livet, säger Johan Storåkers till SVT.

Under förra veckan avslöjade SVT Sporten att Gotlands och Stockholms Friidrottsförbund valt att inte nominera Johan Storåkers till en ny period som ordförande för Svenska Friidrottsförbundet. Bakgrunden till det är att under förra året upptäcktes det att Johan Storåkers tagit emot 600 000 kronor i ersättning, trots att ordförande-uppdraget ska vara ideellt. Styrelsen hade inte heller någon vetskap.

Nu kommer SVT Sport med nya avslöjanden. Från 2015 och framåt, har Storåkers angett ”Konfidentiellt” som underlag till de fakturor som han lämnat in till Stockholms friidrottsförbund.

– Verksamhetschefen hade mandat att arvodera folk utan att det togs upp i styrelsen, och hade även rätt att bestämma arvodesnivån. Och då var det ju så att just arvodesnivån inte skulle förmedlas vidare, och det var det själva ordvalet gällde. Men så här i efterhand kan jag tycka att det kanske var fel uttryckt, säger han till SVT och fortsätter:

– I efterhand så har jag lärt mig att det var fel, och att det borde varit mer transparent och öppet. Skulle det ske ett liknande scenario i framtiden hade jag varit mycket mer transparent och öppen. Jag har lärt mig en läxa för livet.

”Efterhandskonstruktion”

Advokaten som är ansvarig för utredningen på uppdrag av Stockholms friidrottsförbund tror inte på förklaringen.

”Förklaringen framstår som en efterhandskonstruktion och lämnar övrigt att önska”, skriver advokaten i utredningen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.