OS 2022 i Peking

Hotet mot medalj: ”Då är det Game Over”

Av: 

Malin Wahlberg

SPORTBLADET

Den alpina lagtävlingen är ett av Sveriges stora hopp i OS. 

Men medaljdrömmen hänger på en skör tråd. 

– Skulle något hända är det Game Over för hela laget, säger Mattias Rönngren.

Sverige har en stark tradition av att vara en av de främsta nationerna när det kommer till parallelltävlingar. I VM senast blev det ett silver och vid OS i Pyeongchang en femteplats.

Det är bara fyra åkare (två damer och två herrar) som tävlar, men Sverige brukar alltid ställa upp med sex aktiva för att ha en reserv om någon skulle bli sjuk eller skadad.

”Ett starkt lag”

Till Peking skickar Sveriges olympiska kommitté dock bara två herråkare så den möjligheten kommer med största sannolikhet inte att finnas. 

– Vi har stora förväntningar och går för medalj. Men det är inte optimalt att inte ha någon reserv, speciellt inte när man åker till Kina. Skulle något hända då är det ju Game Over för hela laget, säger Mattias Rönngren.

Kristoffer Jakobsen håller med. 

– Det är väldigt tråkigt för vi har ett starkt lag, det såg vi på VM. Alla behöver inte ha sin bästa dag, men vi kan ändå ta medalj för det viktigaste är att två åker bra. Om man vill säkerställa medaljer så hade det varit extremt bra att ha en reserv, säger han.

”Väldigt höga odds”

Skulle Rönngren eller Jakobsen av någon anledning inte kunna ställa upp ser det mörkt ut för Sverige. Laget får ställa upp med en man kort, men chanserna till en bra placering blir betydligt mindre.

– Man vill helst ha två chanser, men i nödfall kan man köra med en eftersom det är den snabbaste dam- och herrtiden som räknas. Men chanserna förminskas ju avsevärt om man bara kan åka med en åkare, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter. 

Var är oddsen på att ni får skicka med en reserv? 

– Det är väldigt höga odds. Det finns fortfarande tid, men just nu har vi ingen gränspuck som vi känner har haft resultaten. Men det är tävlingar kvar i Kitzbühel och Schladming.

Kristoffer Jakobsen och Mattias Rönngren, tillsammans med Jonna Luthman efter VM-silvret.
Publisert:

LÄS VIDARE

Svenskens hobby är olaglig i Kina: ”Kanske kommer och tar mig”

ÄMNEN I ARTIKELN

OS 2022 i Peking

Vinter-OS

Alpint

Kristoffer Jakobsen