Kan nå Bubkas ”omöjliga rekord” i VM-finalen

EUGENE. Han är här för att vinna VM och slå världsrekord.

Men i finalen kan Mondo Duplantis också slå ett av Sergej Bubkas många rekord

– Det skulle betyda mycket, men det är nog mer speciellt för pappa, säger han.

Mondo Duplantis må ha hoppat högst i historien. Men han ser fortfarande Sergej Bubka som tidernas bästa stavhoppare. 35 världsrekord (17 ute och 18 inne), ett OS-guld och sex raka VM-titlar från 1983 till 1997 är goda skäl till det.

Men den svenska superstjärnan har redan visat att han kan hoppa högre och redan på söndag kan han tangera och passera legendaren i en annan kategori: antal hopp över sex meter.

”Grädden på moset”

Sergej Bubka klev över drömgränsen första gången 1985 och tog sig sedan över ytterligare 45 gånger. Mondos 6,16 på Stadion var tävlingshopp 45 över drömgränsen och mycket talar för att VM-finalen blir nummer 46 och kanske även nummer 47.

– Det skulle betyda mycket, extra mycket om jag vinner så klart. Det är väl egentligen inte rätt tävling att tänka så mycket på det men om jag hoppat sex meter och vunnit så är det grädden på moset. Bubka är den största genom tiderna så det är kul att jämställa sig med honom, säger Duplantis.

För pappa Greg är det extra speciellt. Han tävlade mot Sergej Bubka under sin egen karriär.

Svårt att lukta på rosorna

– Det är helt otroligt, verkligen. På den tiden trodde vi aldrig att någon skulle klara av det igen. Nu är det min son som gör det, helt otroligt.

Och han är bara 22...

– Ja, jag skulle precis säga det. Han är där så mycket tidigare än Bubka. Han kommer göra många fler än så.

Han går för 100?

– Ja, troligen.

Stannar du upp och tänker på vad han gör ibland?

– I bland gör man det, men det är svårt att stanna upp och lukta på rosorna som vi säger. Vi är alltid på väg mot nästa grej, nästa tävling.

Mondo tror rekordet betyder mest för just Greg.

– Det är nog mer speciellt för pappa för han tävlade mot Bubka. Skönt att hans son kan slå Bubka lite. Det är najs för honom. 


Rättelse: I en tidigare version stod det att rekordet gällde antalet tävlingar över 6 meter, det är fel. Det handlar om antalet tävlingshopp över 6 meter. Där leder Sergej Bubka med 46–45 inför VM-finalen.

När det gäller tävlingar har Sergej Bubka 44 över 6 meter medan Mondo står på 35.

Armand Duplantis efter att ha slagit världsrekord i Belgrad.
Armand Duplantis efter att ha slagit världsrekord i Belgrad.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.