Skidskytte-VM 2017

Norrmannen kollapsade: Låter otäckt

Av: 

Elin Öhlund Svensson

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Efter målgången kollapsade Emil Hegle Svendsen.

Ett par timmar senare berättar den norska skidskyttestjärnan om de dramatiska minuterna.

– Det var obehagligt där och då, säger han i ett pressmeddelande.

Skidskytte–VM pågår för fullt i Österrike. Herrarnas sprint blev en rafflande tillställning där tysken Benedikt Doll vann guldet med sju tiondelars marginal till norrmannen Johannes Thingnes Bö.

Den annars åkstarke Emil Hegle Svendsen tappade över 40 sekunder på det sista varvet, gick i mål på plats 36 och kollapsade i målfållan. Han låg till synes helt stilla och medicinsk personal rusade fram till åkaren.

Det tog över tio minuter innan åkaren kunde resa på sig.

”Kan ha varit hjärtrusning”

Björn Ferry är på plats i Hockfilzen som expert för SVT. Från kommentatorshytten såg han sin förra konkurrent falla ihop.

– Han låg ner ett tag men gick på egna ben ut. Det verkar ha varit en kollaps, säger Ferry.

Har du varit med om något liknande?

– Nej, Men Hellner brukar kunna ta ut sig som fan. Eller så var det som Brink med hjärtrusningen. En del kan få fel på hjärtat eller en överbelastning, det kan ha varit något sådant.

Fredrik Lindström låg bra till inför det stående skyttet men två bommar förstörde hans chanser på en topplacering. Plats 30 innebär ändå att han får köra söndagens jaktstart.
– Det känns tungt att man ska hasta iväg också det andra skottet när det är VM. Jaktstarten hade varit högintressant om jag skjutit fullt, nu har jag litegrann sumpat den tävlingen också, säger han.

”Kanske 10–15 plusgrader”

Lindström såg aldrig Hegle Svendsens kollaps men hörde att kollegan var utpumpad och fick vård.
– Det låter otäckt. Jag har aldrig upplevt något liknande, men min upplevelse i dag var att det var riktigt varmt och tuffa förhållanden. Jag vet inte hur varmt det var i solen, men kanske 10-15 plusgrader, så kanske spelade in.

Övriga svenskar hade en tung dag. Jesper Nelin kom på plats 59, Torstein Stenersen på plats 60 och Sebastian Samuelsson på plats 76.

Fått lämna sjukhuset

Så hur gick det med Svendsen? Ett par timmar efter att han skjutsats bort från arenan kommer lugnande besked.

– Det verkar som att han fick ett blodtrycksfall till följd av utmattning, säger norska landslagets läkare Petter Sörensen i ett pressmeddelande.

– Det var obehagligt där och då, men nu mår jag ganska bra. Det var betryggande att bli underökt noga efteråt och nu vill jag ta det lugnt för att få tillbaka krafterna, säger Svendsen.

ANNONS

Streama hela Vinter-OS 2022 via Discovery+ Sport i världsklass!

Extern länk från Discovery+

Skapa konto här

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Skidskytte-VM 2017

ÄMNEN I ARTIKELN

Skidskytte-VM 2017

Martin Fourcade

Fredrik Lindström

Skidskytte

Emil Hegle Svendsen

Ole Einar Björndalen

Jesper Nelin