Karl-Johan Westbergs mål – medalj

SPORTBLADET

SÖDERHAMN. När den svenska VM-truppen togs ut idag är Karl-Johan Westberg den stora doldisen.

Men sprintern från Borås som petade Emil Jönsson från distansen åker inte till Lahtis för att se och lära.

– Jag har alltid sagt att jag har en dröm att ta medalj och jag har bra självförtroende, säger han.

Foto: Andrea Solero, TT

Karl-Johan Westberg har bara tagit världscuppoäng i tre världscup-sprintar med en 24:e plats som bäst.

Ändå valde Rikard Grip att plocka ut 24-åringen från Borås till VM-sprinten på bekostnad av meriterade Emil Jönsson, som i stället får rikta in sig på 15 kilometer klassiskt.

”Lite överraskad ändå”

Nyckeln till valet är dels SM-loppet här i Söderhamn där Westberg kom tvåa i konkurrens med alla övriga svenska toppåkare, och dels VM-genrepet i Lahtis i Skandinavisk Cup där Karl-Johan Westberg slutade tvåa och slog bland annat norske toppåkaren Sindre Björnestad Skar.

– Det var ett väldigt roligt besked att få. Men nu när man har fått smälta det lite så handlar det om att ställa om fokus och ladda om.

Blev du överraskad?

– Ja, jag blev lite överraskad ändå. Jag är otroligt glad att de ger mig förtroendet för jag tycker att jag är värd det. Jag har mycket att ge man mot man, som prologåkare är jag kanske inte så bra men de är ofta lättare på VM än i världscupen.

”Kan kalla mig naiv”

Trots att Westberg inte har några meriter att jämföra med de övriga svenska åkarna eller majoriteten av motståndarna åker han inte till Lahtis för att se och lära.

– Jag har en dröm och det är att ta medalj. Åker jag dit så kör jag för det även om folk skulle säga att jag är naiv och har hybris. Jag har sagt alltid att det är en dröm och jag har bra självförtroende.

Och det finns dubbla anledningar att fira för Borås-åkaren. Sambon Maria Nordström skrällvann i världscupen tillsammans med Elin Mohlin i teamsprinten.

– Det har varit en bra dag för oss, det kan nog bli en tårta sen, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM