Vändningen: Möjligt att Johaug frikänns

I går såg han det som otänkbart att Therese Johaug skulle frikännas.

Efter läkarens och Marit Björgens vittnesmål är den norske idrottsjuristen Martin-Gunnar Kjenner beredd att ändra sig.

– Jag är överraskad. Jag trodde inte att det skulle vara så här öppet, säger han.

12 till 24 månaders avstängning är praxis för en idrottare som använt en anabol steroid utan uppsåt att fuska. Ändå siktar Therese Johaug och hennes advokat Christian Hjort i första hand på frikännande eftersom de lägger all skuld på läkaren Fredrik Bendiksen.

Denna linje ser Tommy Forsgren, bestraffningsexpert i dopningsärenden på Riksidrottsförbundet, som orealistisk.

”Om man blir stucken när man sover...”

– Det finns en teoretisk möjlighet, men det kräver extraordinära omständigheter. Jag har inget bra exempel, men tänk en idrottsutövare som ligger och sover och blir stucken med en spruta, då är man helt utan skuld, sa han i går.

Inte heller den norske idrottsjuristen Gunnar-Martin Kjenner som följer rättegången på plats i Oslo trodde under onsdagen på ett frikännande.

– Han är också hennes personliga läkare som hon har hundra procent tillit till. Men om det är nog för att bli frikänd, det ställer jag mig tvivlande till, sa han i går.

”Det kan vara möjligt”

Under torsdagen har läkaren Fredrik Bendiksen och Johaugs kompis och kollega Marit Björgen förhörts. Efteråt vacklar Gunnar-Martin Kjenner.

– Det blåste hennes väg på förmiddagen. Jag har varit väldigt skeptisk tidigare och väldigt spänd på vilka argument advokaten ska använda för ”ingen skuld”, men jag tycker att dagen i dag har varit väldigt upplysande, säger Kjenner som innan slutpläderingen lutade åt att Johaug kan frias.

– När jag hörde att Björgen, som har varit med i landslaget i 17 år, hade gjort på samma sätt är det svårt att säga att Therese skulle ha gjort på något annat sätt än alla andra. Det är svårt att klandra henne då. Det är hennes bästa argument. Jag utesluter inte att hon kan frias helt.

”Är väldigt öppet”

Efter slutpläderingen vågade Kjenner inte tippa något.
– Jag är glad att jag inte är domare för det här kan gå åt olika håll. Det här är väldigt öppet och jag är inte säker på att domarna kommer att vara överens, säger han och fortsätter:

– Jag hade inte trott att det skulle bli såhär. Jag är överraskad. Jag trodde att det skulle vara klart att hon blir dömd.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.