Turgott ersätter Jeremejeff i guldjakten

GÖTEBORG. Blair Turgott in i stället för Alexander Jeremejeff. Mittbacken Johan Hammar spelklar.

Häcken körde med helt öppna kort inför guld- och derbydramat mot IFK Göteborg.

– Det ger självförtroende att inte behöva vara hemliga, säger Per Mathias Högmo.

Inför ett drygt 50-tal fans med bengaler och pyroteknik körde guldjagande Häcken sin sista träning inför söndagens allsvenska drama på träningsanläggningen Gothia Park Academy under lördagsförmiddagen.

Där stod det ganska fort klart att Blair Turgott kommer gå in i startelvan som ersättare för avstängde skyttekungen Alexander Jeremejeff.

– Ja. Blair har varit bra. Han skapar chanser, han har svarat för flera assist och jobbar hårt. Sedan kan även han och (Ibrahim) Sadiq byta plats på planen om det skulle behövas, säger Per Mathias Högmo.

Tidigare i veckan var mittbacken Johan Hammar sjuk i halsfluss och har ätit penicillin i ett par dagar. Han var med fullt ut på träningen.

– Han är klar för fajt. Han har har tränat ett par pass och jag tror han orkar 90 minuter. Annars har vi Tebo som kan kliva in, säger Högmo.

Blair Turgott.
Blair Turgott.

Vad är det som gör att du är så öppen med startelvan?

– Alla vet hur vi spelar. Vi är trygga med hur vi önskar att spela fotboll. Vi har spelat 28 matcher och motståndarna vet hur vi spelar. Vi vill vara en öppen klubb, det är ingen idé att försöka hemlighålla saker. 

– Men vi tränade inga fasta situationer eftersom det var många här. Vi har lite på lagret där. 

Hur mycket hänger det här ihop med att avdramatisera vad som står på spel mot IFK Göteborg?

– Alla vet att det är en viktig match, men vi behöver inte göra saker krångliga eller annorlunda. Jag har under en lång karriär använt alldeles för mycket tid – jag minns hur det var när jag var norsk förbundskapten – till att hemlighålla vilka som skulle spela. Då gick vi och letade efter spioner, säger Högmo med ett brett leende.

– Nu har jag lärt mig att lägga fokus på det vi kan påverka. Ju säkrare vi blir på det desto mer självförtroende och auktoritet skapar det hos spelarna. 

Vid seger eller en poäng mot IFK Göteborg säkrar Häcken sitt första SM-guld.

Matchen på Gamla Ullevi är utsåld. Det innebär drygt 17 000 åskådare på plats. Häcken kommer med cirka 2 000 bortasupportrar.

Häckens elva mot IFK Göteborg: Peter Abrahamsson-Valgeir Fridriksson, Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund-Samuel Gustafson, Simon Gustafson, Mikkel Rygaard–Ibrahim Sadiq, Blair Turgott, Lars Olden Larsen.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.