Svenske talangen hyllas: ”Kan bli som Kläbo”

RUKA. Edvin Anger, 20, är ett namn att lägga på minnet.

Världscupdebutanten hyllas av lagkamraterna efter insatserna i både sprint och distans i Ruka.

– Han är en sån man som ska kunna bli som Kläbo. Kanske lite till också, säger Calle Halfvarsson.

Det svenska herrlandslaget har haft några tunga säsonger bakom sig med uteblivna topplaceringar.

I fjol lyckades dock så väl Calle Halfvarsson som William Poromaa ta sig upp på pallen i världscupen.

I skuggan bakom kommer dessutom ett nytt spännande namn, 20-årige Edvin Anger som vann guld på ungdoms-OS 2020 och SM i sprint i våras.

PLUS: Stjärnans förvandling: ”Har aldrig känt mig så genomtränad”

Världscupdebutanten, som tillhör b-landslaget Team Bauhaus, följde upp en semifinalplats i sprinten med en sjuttonde plats på 10 kilometer klassiskt i Ruka.

– Det visar att jag är stark och förtjänar en plats i distanslaget också. Det visar jag nu. Trots att det är min första världscup i distans och yngst i hela laget så är jag inte sämst, säger 20-åringen.

Hyllas av Halfvarsson och Poromaa

I resultatlistan var det bara två svenskar som var bättre än Anger på distansen: Calle Halfvarsson, som slutade fyra, och William Poromaa, som slutade nia.

Och stjärnorna hyllar nykomlingen, som kör för Åsarna.

– Han är otroligt bra och håller hög nivå både i sprint och distans. Det är kul att se, han är grym Edvin, säger Poromaa.

– Jag vet ju att han har gjort väldigt bra testvärden i år. Han har otroliga värden. Han är stor och åker kraftfullt. Det är mycket power i den killen. Det är imponerande att han åker så pass fort på distans också, säger Halfvarsson.

Världscupen i längdskidor 2022–2023: Program och tv-tider

Nu hoppas Anger få chansen att köra fler världscuptävlingar i vinter.

– Jag är inte en sån åkare som bara vill köra VM och OS utan jag vill tävla så mycket jag kan och jag vill vara den som är bäst hela tiden. Det är det jag strävar efter, säger han och fortsätter:

– Jag vill vara den som kan åka världscup hela vintern och vara med och slåss om de översta i totala världscupen.

”Han ska vara här”

Efter två lopp ligger 20-åringen åtta i den totala världscupen och Poromaa håller med om att Anger borde få chansen framåt.

– Absolut, han visar nu att han ska vara här. Han ska ingenstans.

Den som leder totala världscupen just nu är suveränen Johannes Hösflot Kläbo, men veteranen Calle Halfvarsson blir inte förvånad om det i framtiden handlar om Anger.

– Han är en sån man som ska kunna bli som Kläbo. Kanske lite till också. Han har de fysiska värdena med sig. Det ser väldigt lovande ut. 

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.