Jansson om återkomsten i Malmö FF: ”En dröm”

Publicerad 2023-07-03

MALMÖ. Pontus Jansson är taggad och beredd att gå direkt in i Malmö FF:s startelva.

En hemvändare som njuter av att vara hemma igen där han hör hemma.

– Lätt att säga att det är en dröm, för det är det ju. Jag har sett fram emot den här dagen sen jag lämnade för åtta-nio år sen, säger Pontus efter första träningen med sitt nygamla lag.

Följ ämnen
Malmö FF

Hans engagemang och MFF-hjärta är enormt.

– Jag var på plats först i morse och välkomnade de andra. Det var kul. Första dagen på jobbet är alltid speciell, även om jag har varit här tidigare.

Om tränaren Henrik Rydström väljer att sätta in Pontus direkt i backlinjen ser Pontus inget problem med det.

– Jag har haft fotbollsträningar i Brentford i sex-sju veckor i grupp med tio spelare. Det enda jag saknar är större spel, elva mot elva. Rent fysiskt känner jag mig jättebra. Mer spelsugen än jag har varit på många år.

– Jag är så redo jag kan bli. Hade det varit upp till mig hade jag sagt att jag är redo att spela direkt, vilket jag säkerligen är. Jag är mer mentalt återhämtad än jag har varit på sex sju år. Det har varit mycket de senaste två-tre åren. Jag är jätteredo att spela.

Ringde upp Rydström

Han har följt MFF noga sen han flyttade utomlands 2014 och han tror på det han sett.

– Skönt att komma in i ett fungerande bygge med en tydlig struktur. Sedan känner jag Henrik och vet hans filosofi om hur man ska spela fotboll och vi är väldigt lika i det. Jag har ju haft en relation till honom i ett par års tid.

Pontus ringde upp Rydström efter att ha läst att Henrik var ”besatt” av Janssons tränare i Leeds, Marcelo Bielsa.

– Under åren som vi lärt känna varandra har det oftast varit jag som pratat till och lärt honom saker. Nu får jag lyssna på honom. Det ser jag fram emot. Att lära mig saker som han kan. Jag ser honom som en väldigt skarp fotbollstränare.

Exakt vad han lärt Rydström vill Pontus inte precisera.

– Lärt honom är kanske inte rätt ord. Jag har i alla fall blottat mina kunskaper till honom. Jag har sagt vad jag vet.

”En fotboll jag växt upp med”

Både Brentford och Leeds spelade till stor del ett likartat spel som MFF gör. Åtminstone sett till försvarsspelet. Hög press och mycket man-man.

– Självklart är det mycket mer possession i Malmö än vi haft i Brentford de senaste åren men det är en fotboll jag varit van med i hela mitt liv. En fotboll jag har växt upp med.

– Vinner vi inte guld blir man så klart besviken. Det är alltid kravet här i Malmö. Det kan låta som en slogan men så är det, men det är en process dit, säger Pontus.

Han var lagkapten i fyra år i Brentford och skulle inte ha något emot att få bindeln i MFF nu när Anders Christiansen har spelförbud, men det är inget Pontus tänker propsa på.

– Jag är inte här hemma för att skina och ta rubrikerna. Mitt mål är att göra de andra, de unga, bättre. På något sätt kan jag ta bort fokus från mig själv genom att ha fokus på de andra.

”Fanns ingen återvändo”

I höstas var det nära att han förlängde med Brentford men förutsättningarna ändrades.

– Min första skada gjorde att jag började se och värdera saker på ett annorlunda sätt. Det känns som den här säsongen har varat i fem år, så mycket har hänt, men när jag väl bestämde mig kändes det som att det inte fanns någon återvändo.

– När det väl var klart var det ingen som var lyckligare än … ja, kanske Malmö … men ingen som var lyckligare än jag, säger Pontus Jansson.