Uppgifter: Skidlandslaget förlänger med tränarduon

Nästa torsdag presenterar Svenska längdlandslaget sin nya tränarstab.

Enligt Sportbladets källor får damtränarna Magnus Ingesson och Stefan Thomson fortsatt förtroende.

– Jag vill inte kommentera det än utan vi får ta det till veckan, säger landslagschefen Anders Byström.

Turerna kring svenska längdlandslaget har varit många och arbetet för att tillsätta en ny tränarstab är intensivt.

Enligt flera av Sportbladets av varandra oberoende källor har landslagets ledning – med nya längdchefen Daniel Fåhraeus och nyligen tillsatta landslagschefen Anders Byström i spetsen – fattat ett beslut. Det innebär att damtränarna Magnus Ingesson och Stefan Thomson erbjuds en förlängning i den nya organisationen.

Magnus Ingesson vill inte kommentera uppgiften utan hänvisar till Svenska skidförbundet när det gäller frågor om kontraktssituationen. Samma sak gäller för Stefan Thomson.

Enligt Anders Byström kommer Svenska skidförbundet att presentera sin nya organisation och de nya landslagsgrupperna nästa torsdag.

Magnus Ingesson.
Magnus Ingesson.

Vill inte kommentera

När Sportbladet ber honom bemöta uppgifterna om att Ingesson och Thomson får fortsatt förtroende hänvisar han till det kommande informationstillfället.

– Vi har tänkt att gå ut med allt till veckan, så jag vill inte säga så mycket om det. Det är dumt att droppa något runt det tidigare om vi ska gå ut om det sen.

Enligt Sportbladets uppgifter kommer de få fortsatt förtroende, stämmer det?

– Jag vill inte kommentera det än utan vi får ta det till veckan.

Kan du dementera det?

– Vi vill gå ut med allt samtidigt. Så det får bli inga kommentarer. Jag förstår att du måste ställa frågorna, men vi meddelar allt nästa vecka.

Magnus Ingesson och Stefan Thomson kom in i landslaget som damtränare inför säsongen 2018/2019 med OS 2022 som mål. I samband med duons landslagsstart återvände även Charlotte Kalla till laget.

Stefan Thomson.
Stefan Thomson.

Samarbetet kommer fördjupas

Tränarduon har varit i fokus då tidningen Expressen tidigare i vår publicerade uppgifter om att flera åkare var missnöjda med lägerverksamhet och upplägg kring träningen. Efter det publicerade SVT uppgifter om att Magnus Ingesson och Stefan Thomson skulle bli tvungna att lämna sina uppdrag, något som dock Daniel Fåhraeus starkt tillbakavisade.

Tränarstaben kring landslaget kommer att förändras och samarbetet mellan herr- och damsidan fördjupas.

Enligt Anders Byström är listan över andra tränarnamn som är aktuella tämligen kort. Han har för tidningen Expressen bekräftat att Ola Ravald, före detta landslagstränare på herrsidan och succétränaren bakom Linn Svahn, är aktuell. SVT har berättat att norrmannen Kristian Skogstad kontaktats av landslagschef Anders Byström, men att han dock tackat nej.

– Jag har talat med Ola om om tränarjobb. Det var en bra diskussion, men det har jag haft med flera, säger Byström.

”Ska jobba som ett stort team”

Ola Ravald, som är personlig tränare för succéåkare Linn Svahn, bekräftar det ömsesidiga intresset för Sportbladet, men påpekar att inget är klart.

– Vi har diskuterat hur detta skulle kunna tänkas se ut, vad det innebär. Men vad vi har sagt är inget som jag vill kommentera, säger han.

En ambition från landslagets ledning är att skapa ett djupare samarbete och kanske rent av sudda ut gränserna mellan dam- och herrtränare kommande säsong.

– Vi vill ha en tränare med driv, som varit med litegrann och som kan vara bra i tränarteamet, det är viktigt. Vi ska jobba mer som ett stort team, säger Byström.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.