Publicerad:

”Det är framtiden inom curlingen”

I jakten på guld lämnas inget åt slumpen

Av: TT

Publicerad:
Skippern Anna Hasselborg och hennes lagkamrater Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs möter i eftermiddag Schweiz i finalen av curling-VM. Arkivbild.
Foto: Daniel Kihlström/TT
Skippern Anna Hasselborg och hennes lagkamrater Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs möter i eftermiddag Schweiz i finalen av curling-VM. Arkivbild.

När ett VM-guld hägrar i eftermiddag lämnar Lag Hasselborg inget åt slumpen.

Kvällens finalmotståndare är kartlagd till minsta detalj med statistik.

– Vi tror verkligen att det är framtiden inom curlingen, säger skippern Anna Hasselborg.

I sin andra raka VM-final jagar lag Anna Hasselborg sitt första VM-guld. I eftermiddagens final i Sportscenter i danska Silkeborg väntar Schweiz.

– Självklart går vi för guldet. Men det är viktigt också att bara titta på varje match man är i. Nu har vi en VM-final mot Schweiz och det är en sten i taget som gäller. Det är det som vinner matcher, säger skippern Anna Hasselborg.

"En riktigt hård kamp"

I fjol blev det förlust i VM-finalen mot Kanada (6–7). Några veckor tidigare hade laget vunnit sin första mästerskapstitel i karriären i form av OS-guldet i Pyeongchang. Det följdes i november upp med ett EM-guld i Edinburgh. Även då stod Schweiz för motståndet.

– Vi ser fram emot en riktigt hård kamp och den som spelar bäst kommer att vinna. Och vi ska göra allt för att det är vi, säger Hasselborg.

Under dagen kommer laget att få ta del av specialframtagen statistik om motståndaren och sin egen prestation. Ett tag innan OS-triumfen i Sydkorea började lag Hasselborg samarbeta med curlingsportens statistikguru Gerry Geurts.

– Det började faktiskt med att jag tog fram min egen statistik och vi i laget jobbade med det nästan en hel säsong. Då träffade vi Gerry i slutet av den säsongen och insåg att han satt på en ännu större databas än den vi själva hade jobbat fram, säger Anna Hasselborg.

Kanadensaren Geurts jobbar även med andra landslag på årets VM, men inte med finalmotståndaren Schweiz. För lag Hasselborg betyder statistiken mycket.

– Jättemycket. Vi tror mycket på det här och tror verkligen att det är framtiden inom curlingen. Vi jobbar väldigt hårt med att ha kontroll och förstå hur en match utvecklar sig, säger Anna Hasselborg.

"Mentalt förberedda"

Att luta sig mot statistik ger både en trygghet och en möjlighet till utveckling, menar den svenska skippern.

– Det ger trygghet i att veta vad man är bra på och det ger trygghet var man kan gå på sin motståndare, men även att se vad man behöver jobba mer på och bli bättre på. Det är verkligen något vi verkligen använder för att bli bättre och bättre hela tiden.

I EM-finalen mot Schweiz i november tog Sverige hem guldet efter att ha avgjort med en tvåpoängare i den tionde och sista ordinarie omgången fram till en 5-4-seger. Det svenska laget tror på en lika hård final i eftermiddag

– Jag tror verkligen att vi har en liknande match framför oss. Och vi är mentalt förberedda att gå till elva omgångar om det så behövs, säger Anna Hasselborg inför VM-finalen, som börjar klockan 16.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN