Comeback för att kunna bli mamma

Mikaela Laurén kliver ur pensionen

avAndreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Mikaela Laurén, 43, kliver ur sin pension för en sista fajt.

Sen tänker hon bli mamma.

– Det här är det sista jag gör. Sen blir det förhoppningsvis en bulle i ugnen, säger hon.

I juli förra året meddelade den svenska boxningsstjärnan Mikaela Laurén att hon lägger av. Delvis i besvikelse över att det inte blev någon returmatch mot landsmaninnan Klara Svensson.

Sedan dess har den sexfaldiga världsmästaren synts till då och då i tv-rutan, bland annat i årets säsong av Mästarnas mästare.

Men nu är det dags igen.

”Starkare än någonsin”

Laurén meddelar under fredagseftermiddagen att hon gör sensationell comeback mot kanadensiskan Marie Eve Dicaire i en titelmatch som går av stapeln i Montreal redan den 13 april.

– Jag har två veckor på mig att förbereda mig, vilket är otroligt tufft, medan Marie Eve det senaste året gått fyra stycken tiorondersmatcher…, säger Laurén.

Var det självklart att tacka ja?

– Nej, det var det inte. Går man in i en VM-match vill man gärna ha en bra uppladdning, gärna flera månaders träning och bra sparring i ryggen. Men jag älskar att träna så jag har, som tur är, hållit i gång en hel del, bland annat har jag hjälpt kompisar med sparring. Dessutom har jag kört väldigt mycket styrketräning så jag känner mig faktiskt starkare än någonsin, säger Laurén.

Vill skaffa barn

Sedan finns det en annan anledning till att hon tackar ja till matchen. Hon vill skaffa barn med maken Peder Södersteen, som hon gifte sig med i somras.

– Jag älskar den här sporten och ville egentligen inte sluta, men min kärlek för att bli mamma var ännu större och därför valde jag att lägga av. När jag la handskarna på hyllan gjorde jag det för att kunna bli mamma, men vi har inte lyckats på de tio månader vi försökt, säger Laurén.

Hon har börjat med IVF-behandlingar (provrörsbefruktning).

– Men det kostar pengar…

Hur mycket får du för att gå den här matchen då?

– Jag vill inte gå in på summor, men tillräckligt mycket för att finansiera några IVF-behandlingar.

Så det var därför du tackade ja?

– Delvis, men förhoppningsvis vinner jag ju matchen också och blir historisk som sjufaldig mästare. Då slår jag två flugor i en smäll.

Men det blir den här matchen, sen är det slut?

– Ja, det här är det sista jag gör. Sen blir det förhoppningsvis en bulle i ugnen, säger hon.

Vad tror du om dina chanser?

– Marie Eve är ju Kanadas stora stjärna, hon har 14-0 och är regerande mästare, men hon har aldrig mött någon av min kaliber förut så jag hoppas kunna chocka henne. Det är ju bara en smäll som behövs!

Den smällen kan ju lika gärna landa på dig. Är det något som gör dig orolig, just med tanke på att du vill bli mamma?

– Nej, för är det något hon (Marie Eve) inte kan så är det att slå. Hon är snabb, hon har bra kombinationer och bra kondition, men hon har ingen riktig ”punch”. Det var en av anledningarna till att jag tog just den här matchen, för att jag inte ska behöva vara rädd för att skada mig. Boxning är en farlig sport, det vet jag, men hon är ingen farlig motståndare. Visst, hon kanske är snabbare än mig, men hon är fan inte starkare!

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYR≈N
Mikaela Laurén gör comeback
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM