Vasaloppet

Den varma vintern drabbar Vasaloppet

Av: 

Mattias Karlsson

SPORTBLADET

Runt Vasaloppets målområde i Mora är det barmark och lervälling.

Väderprognoserna visar fortsatt för höga temperaturer för att tillverka konstsnö.

– Vi gör allt som finns i vår makt, vi kommer att hitta på allt, säger Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson.

Den varma och snöfattiga vintern i Sverige ställer till problem för förberedelserna inför Vasaloppet.

Arrangören behöver tillverka konstsnö och köra ut den, men då behövs också minst ett par minusgrader.

– Efter jul och nyår har vi märkt att oron skruvas upp när folk ser utanför fönstret att det fortfarande är grönt ute. Väderläget gör det extra bökigt för oss som arrangör, vi får försöka trycka på extra i det här läget, säger Johan Eriksson.

Isig gammal snö

Mellan starten i Sälen och ungefär halva sträckan fram till Evertsberg finns det natursnö, de övriga fyra milen fram till Mora behövs konstsnö.

– Fram till Evertsberg ligger ett cirka 20 centimeter tjockt hårt packad kompakt isig gammal natursnö efter det varma och blåsiga väder vi haft, det är en perfekt botten som håller länge eftersom det inte tinar underifrån just nu. Det är klart att vi sedan hoppas på mer natursnö ovanpå för att få det mjukare och så att det blir mer schysta förhållanden.

– De knappa tre milen från Oxberg gör vi konstsnö varje år för att det ska hålla. Vi har gjort drygt 15 kilometer av dem från Hökberg till Mora, vi blev klara med det i går – nu ska vi fortsätta med resten och sedan kanske vi behöver öka på den sträckan ytterligare så snart vi får en kylperiod.

”Gäller vara på tårna”

Hur orolig är du för att Vasaloppet inte ska kunna köras?

– Vi har erfarenhet av många vintrar där det varit dåligt med snö, vi har haft utmaningar under flera årtionden och har tränat på det här ganska många gånger – så vi har en gedigen plan för sådana här situationer, det är en snösäkerhetsplan som vi alltid jobbar efter och där vi jobbar långsiktigt. Vi kan inte lita på att det kommer tillräckligt med natursnö, vi är i det skedet nu att vi måste förstärka med ytterligare mer snö än normalt.

Kommer det att finnas tillräckliga förutsättningar för att tillverka den konstsnö som behövs?

– Vi behöver helt klart kyla för att kunna göra mer konstsnö, vi letar kyldygn eller kalla nätter för att kunna producera så mycket som vi önskar. Vi har ändå relativt gott om tid på oss så sannolikheten är hög att det kommer att kunna vara tillräckligt kallt, det gäller att vara på tårna när det är minusgrader.

Vasaloppet har problem med värme och snöbrist
Vasaloppet i fara?

Hämtar snö på hög höjd

Vad händer om det inte blir kallt för att producera tillräckligt med konstsnö?

– Enligt snösäkerhetsplanen kommer vi då att åka ut och hämta natursnö där det finns. Vi kommer att ploga av snö som ligger på höga höjder, skogsvägar långt in skogen samt myrar och sjöar.

Vad är du mest orolig för när det gäller väderläget?

– Det som är allra tråkigast är att folk inte kan åka skidor runt om i landet och förbereda sig för Vasaloppet som de vill. Det är det stora orosmomentet tycker jag.

Hur stora bedömer du chanserna till att Vasaloppet kommer att genomföras enligt planerna?

– Jag tycker ändå att läget är ganska lugnt, vi har resten av januari och en bit in i februari på oss och det kommer att hinna hända mycket. Det är klart att Vasaloppet och hela Vasaloppets vintervecka kommer att köras som planerat, vi känner oss trygga i den situation som vi befinner oss i och jobbar lugnt och metodiskt – vi har som motto att åkarna ska känna tilltro till våra lopp.

Fem plusgrader

Vad krävs för att Vasaloppet ska bli inställt?

– Då behövs det extremvärme, så snön tinar i väldigt stor omfattning. Rejält regnväder och blåst kan också vara aggressivt mot snön.

Det är drygt sex veckor kvar till Vasaloppet söndag den 1 mars, redan helgen innan staratar de dagliga loppen med Kortvasan (fredag), Tjejvasan (lördag) samt Öppet spår och Ungdomsvasan (söndag).

Under torsdagen är den fem grader varmt och blåsigt i Mora.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

”Vi gör allt som finns i vår makt, vi kommer att hitta på allt”, säger Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson

Ska du eller någon du känner åka Vasaloppet? Är du orolig? Hur laddar man upp när det inte finns någon snö?

Skriv av dig här!

Tyck till: Är du orolig inför Vasaloppet?
Skriv inlägg

 • Klart det blir ett Vasalopp😃De har en bra organisation och säkert flera reservplaner. Sedan är det flera veckor kvar till start. Så det hinner säkert både bli kallt och komma snö❄

  Carina, Mora

 • Inte så orolig att det inte blir av, men det lär bli isiga spår och delvis blött. Blir dock svårt att få ihop några mil innan loppet..

  Värmlandspöjk

 • Flytta tävlingen norrut är väl klokast👍 Det kan väl heta Vasaloppet iaf

  Eva

 • Jag är säker på att Vasaloppet blir av men jag är väldigt orolig över att jag inte kan träna på snö.

  Patrick

 • Är ingen klimataktivist men i detta fallet kan jag nog tycka att man går lite långt i sin iver att skapa konstgjorda förutsättningar. Låt loppet bli inställt när naturen så vill!

  Gunde
Publisert:

LÄS VIDARE

Jakten på Vasa – skidmaskeraden slutar med tårar och kollaps

ÄMNEN I ARTIKELN

Vasaloppet

Längdskidor