Baryard Johnsson: "Vi är otroligt starka"

avTT

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

17:e mästerskapet väntar.

Ingen i det svenska EM-laget i Rotterdam slår Malin Baryard Johnsson i fråga om erfarenhet från de största scenerna.

– Den siffran får mig att inse hur gammal jag är, säger landslagsstjärnan och skrattar.

Nu har ridsporten en förlåtande attityd till det mänskliga åldrandet och Malin Baryard Johnsson har troligen många fler EM, VM och OS att se fram emot.

44 är ingen ålder på en ryttare i världsklass. Bara i det svenska laget är både Peder Fredricson, 47, och Fredrik Jönsson, 46, äldre.

Det hänger mindre på vad det står i Baryard Johnssons pass, mer på vilket driv hon har och vilken häst hon sitter på. Just det senare ser hon också som den främsta förklaringen till att hennes mästerskapskarriär spänner över 23 år.

Tacksam för resan

– Jag har haft turen någonstans att ha fina hästar eller också förmågan att ta fram fina hästar. Jag är väldigt tacksam för att fortfarande få göra den här resan – och med nya individer. Det är det som driver en, att träffa nya människor och att utvecklas ihop. Och i det här – som förhoppningsvis är ett guldgäng, säger Baryard Johnsson.

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska laget: Jönsson, Baryard, Fredricson och von Eckermann.

Det behöver inte påpekas vad ett guld i ett mästerskap betyder för en idrottare. Baryard Johnsson har samlat på sig fem silver – samtliga i lag – sedan hon mästerskapsdebuterade i Atlanta-OS 1996.

Aldrig tidigare har utsikterna till ett svenskt lagguld varit större.

– Det är väl egentligen första gången man går ut och säger att vi är på den nivån. Vi är otroligt starka. Samtidigt får vi inte glömma att det finns andra lag som också är väldigt starka. Det blir tufft, men vi har i alla fall väldigt stora chanser.

Håller med Ankarcrona

TT: Din förbundskapten Henrik Ankarcrona säger att han aldrig sett ett bättre svenskt lag i ett mästerskap. Håller du med?

– Ja, det kan jag nog hålla med om. Vi är fyra ryttare som har rutin, förmåga, skärpa... rubbet. Vi sitter också på fyra hästar som är makalöst fina. Vi är lyckligt lottade och det är så häftigt, säger Baryard Johnsson.

TT: Är det lika kul fortfarande att vara med i mästerskap?

– Man är en tävlingsmänniska och jag tävlar för att vinna. Är man i det här läget är det det roligaste som finns.

Det elvaåriga stoet Indiana mästerskapsdebuterade i VM förra hösten.

TT: Är ni ännu bättre nu?

– Absolut. Vi har ett helt år till bakom oss och vi har haft en fantastisk vår och sommar och har fått enormt många fler rundor på högsta nivå. Vi är bättre än förra året.

ARTIKELN HANDLAR OM