Mejla

Johan Håkansson

Snart har Stockholm också en tävling på World Padel Tour

Publicerad:
Uppdaterad:

Båstad. Publikrekordet slogs och stämningen var helt magisk inne på Båstads centercourt.

Tro mig: Swedish Padel Open är på god väg att bli världens häftigaste padeltävling.

Och nu tyder allt på att även Stockholm blir en spelort för World Padel Tour.

Ja, vilket jäkla party det här blev.

Än en gång hade arrangörerna löjlig tur med vädret och då är det liksom ingenting som kan gå fel här i Båstad. Padel på den här nivån är en show som slår det mesta och Sverige har redan fått tillräckligt med padelälskare för att i princip kunna fylla hela Båstads tennisstadion.

För två år sedan hade det varit en i det närmaste löjlig tanke. Nu är vi redan där. Allt går så hisnande fort och den stora frågan nu är faktiskt vart allt kommer att ta vägen.

Under veckan pratade jag med Hernan Auguste som är World Padel Tours högsta ansvarige för globaliseringen av sporten. Han avslöjade att det sker seriösa och ganska långt gångna förhandlingar för att ge Sverige ytterligare en tävling på touren.

Och i så fall är det Stockholm som lockar mest.

- Vårt mål är att ha färre tävlingar i Spanien och i stället fler runt om i världen och då vill vi verkligen se ytterligare en tävling i Sverige, sa han.

World Padel Tour vill behålla Båstad som en sommarfest och sedan komplettera med en inomhusturnering i den svenska huvudstaden någon gång under hösten, förmodligen i oktober.

Detta kan faktiskt vara verklighet redan nästa år.

Den utvecklingen bevisar bara att de som styr i padelvärlden ser Sverige som det absolut mest spännande landet just nu, det land där sporten växer allra snabbast.

En succé – spelarna njuter

Och succén i Båstad har gjort att alla spelare i världseliten redan efter två år har fått en alldeles speciell relation till tävlingen. Spelarna njuter av omhändertagandet och den unika närheten som uppstår i den lilla sommaridyllen. Satt man under hamnen under någon av de ljumma kvällarna såg man världsspelarna strosa runt bland folket och bjuda på selfies och autografer. När publikfavoriten Paquito Navarro intervjuades efter finalsegern sa han att Båstad är en av säsongens absoluta höjdpunkter.

Det var inte av artighet. Jag är säker på att han verkligen tycker så och jag är till och med beredd på att ta det ännu längre.

Jag har besökt och bevakat flera tävlingar på WPT i Spanien och även fått uppleva ett Mastersslutspel och min känsla är att Båstad kan bli den häftigaste tävlingen av alla.

Nytt för i år var att Båstad även arrangerade damklass, vilket lyfte hela tävlingen enormt. Världens bästa damspelare är nästan lika populära idoler som de bästa herrarna och det lockar helt enkelt en ännu större publik.

Redan under lördagen sattes ett publikrekord för padel i Sverige då drygt 3 700 personer besökte semifinalerna.

Jag har inte hört någon officiell siffra, men jag tror att finaldagen lockade minst lika mycket.

Totalt säger arrangören att 15 000 betalande åskådare besökte Swedish Padel Open, vilket faktiskt är en fördubbling jämfört med fjolåret.

Och vi fick se det jag ibland brukar kalla för en blandning av elitidrott och cirkus. När de allra bästa padelspelarna bjuder till är det en sprakande föreställning. Inte minst när segrarna på herrsidan, Paquito Navarro och Juan Lebron, är inblandade: två spelare med en bollkänsla som är i paritet med J-O Waldners.

En kaxig uppstickare

Paquito och Lebron har dessutom förmågan att ha ett samspel med publiken som skapade rena rock n roll-stämningen på Båstads centercourt.

Padel skiljer sig kulturellt mycket från tennisen och det är bara att hoppas att den skillnaden får bestå. Padel är inte alls lika strikt och allvarligt. Det finns alltid utrymme för skratt, leenden och spektakulära slag.

Padel är lite vad snowboarden är i den alpina världen. En kaxig uppstickare som vill gå sina egna vägar.

Sporten växer fort över stora delar av världen, padeln kämpar för att bli olympisk så fort som möjligt och det är uppenbart att Sverige får en allt finare bordsplacering.

En World Padel Tour-tävling i Stockholm vore ett både logiskt och lysande steg.

Vem vet: om bara några år kanske det spelas världspadel i ett slutsålt Globen.

Av: Johan Håkansson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN