”Då skjuter man sig själv i foten”

Avgörande mot Frankrike – då har Sverige en fördel

avMalin Wahlberg

RIGA. Etta, tvåa eller trea. 

Sverige har allt i egna händer inför avgörandet i gruppen – och kan även spela på resultat från den andra gruppen.

– Vi kommer att ha järnkoll på förutsättningarna, säger landslagschefen Fredrik Joulamo. 

Sverige förlorade mot Tjeckien men har fortfarande chansen att vinna gruppen och gå direkt till kvartsfinal. För det krävs dock seger med 10 poäng mot världsnationen Frankrike, om inte Montenegro skräller mot Tjeckien.

Annars slutar Sverige tvåa eller trea i gruppen beroende på poängskillnad och resultatet i matchen mellan Montenegro och Tjeckien.

Sverige spelar dock sista av alla lag på söndagen och kommer att ha koll på såväl förutsättningarna för den egna gruppen som slutställningen i den grupp där åttondelsfinalmotståndet väntar. 

– Vi kommer att ha järnkoll på förutsättningarna och det här landslaget har förut spelat på resultat. Mot Italien förberedde vi gameplanen på det sättet. Men till till syvende och sist handlar det om spelarna, de vill nog gärna gå för det. Att laborera med resultat är farligt. Man går ut och spelar, sedan finns det i bakhuvudet, säger landslagschefen Fredrik Joulamo och fortsätter: 

– Jag tror inte att man ska "overdo it" Men spelarna kommer att få alla förutsättningar och veta hur vi tänker.

”Come get it”

Spanien ser ut att vinna grupp A vilket innebär att Ukraina, Lettland eller Storbritannien väntar i en åttondelsfinal. Lagkaptenen Elin Eldebrink vill dock bara spela för en tiopoängsseger mot Frankrike. 

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Elin Eldebrink

– Det är klart att vi kommer att gå för det. Det vore fantastisk att gå direkt till kvartsfinal, säger hon och fortsätter:  

– Jag vet faktiskt inte hur coachstaben tänker kring att spela på resultat. Jag känner inte att jag vill hålla på och jinxa med något sådant, då skjuter man sig själv i foten. Alla lag är så pass bra så det är svårt att se att det skulle bli en lättare väg genom att bli trea. 

Amanda Zahui tycker heller inte att motståndet i en eventuell åttondelsfinal spelar någon roll. 

– Jag är väldigt optimistisk. Spanien är ju det tuffaste om vi skulle få spela mot dem men resten känns två timmar upp. "Come get it", en sådan känsla. Det känns kul. Vi måste bara spela som vi gjorde i den första halvleken mot Tjecken, då är vi ruskigt bra, säger hon. 

ARTIKELN HANDLAR OM