Minskat med 50 miljoner kronor

SHL-klubbarna har anklagats för att slänga ur sig pengar på nya spelare under den rådande pandemin.

Nu slår SHL tillbaka.

– Enligt preliminära siffror så har totala lönetrycket sjunkit med cirka 50 miljoner kronor, tio procent, jämfört med i mars, säger SHLs vice vd, Johan Hemlin.

Både krönikörer och en klubbledare i SHL har haft synpunkter på spelarvärvningarna till SHL den här sommaren och hösten.

Så här sa Mats Grauers, ordförande för Frölunda i början av augusti:

– Man ska vara försiktig med att ha synpunkter på andra klubbar, men det blir ibland svårt att förstå signalerna som stora spelarvärvningar ger och det är en utmaning i kommunikationen. Först så säger vi i SHL att vi är bekymrade och någon minut senare värvas stora spelare in till ligan. Det blir motsägelsefullt och kan sticka i ögonen på människor.

Sportbladets krönikör Hans Abrahamsson skrev såhär 20 augusti:

”Inför just den här säsongen, och som världsläget är, lämnar det en rätt bitter eftersmak.

Jag mår faktiskt lite illa.

Jag är långt ifrån någon ekonom, men jag fattar ärligt talat inte hur klubbarna ska få ihop detta. Om det nu inte blir fritt fram för publik redan i premiären eller åtminstone några veckor senare.”

SHL svarar

Nu har SHL analyserat värvningarna, räknat ihop lönekostnader och fått ordning på debit och kredit. En sammanställning som Sportbladet tagit del av visar på flera tydliga signaler.

Den totala lönekostnaden för spelare i SHL har inte ökat.

Det är färre värvningar än vanligt till SHL.

– Vi har tagit in löneuppgifter från klubbarna för att kika på det ekonomiska läget. Det gör vi alltid. Men var har varit extra nyfikna just nu med tanke på de synpunkter och lavetter från media som inkommit, säger Johan Hemlin och fortsätter.

– Enligt preliminära siffror så har lönetrycket i SHL minskat med cirka 10 procent från i mars jämfört med nu. I snitt har klubbarna sänkt sin spelarbudget med tre till fyra miljoner kronor, berättar Hemlin.

”Det är en nedgång”

SHL-chefen menar att vissa värvningar kan ha stuckit ut, men om han ser på helheten tycker han att klubbarna tar sitt ansvar.

– I runda slängar handlar det om att klubbarna dragit ned med 50 miljoner kronor och det känns hälsosamt med tanke på läget i världen.

Hemlin har också haft sitt argusöga på antal värvningar till SHL. Och kommit fram till att de minskat, jämfört med till säsongen 19-20.

– Det är en nedgång med 40 procent. Visst är det jämförelsen något haltande eftersom lagen kan värva fram till februari, men siffran är en prognos och signal att lagen tar det lugnare än tidigare. Speciellt glad blir jag över att den sportsliga vision som vi har, att klubbarna ska fylla på med spelare från sitt lokala NIU, fungerar. I snitt är det åtta till nio spelare som tagit steget från hockeygymnasiet till sin SHL-klubb i dagens trupp vid senaste mätningen. Oerhört glädjande.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.