Pekas ut av polis – hyllas av svensken

Badou Jack uttrycker stöd för Daniel Kinahan

Uppdaterad 2020-06-14 | Publicerad 2020-06-12

Tyson Fury tillsammans misstänkte gängledaren Daniel Kinahan.

Polis pekar ut honom som en av Europas största brottslingar.

Nu hyllas den misstänkte gängledaren Daniel Kinahan – av svenske boxningsstjärnan Badou Jack.

– Han en personlig vän till mig, säger Jack i ett uttalande.

Daniel Kinahan var med och grundade den välkända boxningsagenturen MTK, en organisation som har stort inflytande inom sporten och som står som arrangör för flera högprofilerade galor.

På senare tid har flera framstående boxare öppet hyllat MTK och Kihanan för dennes engagemang inom sporten.

Badou Jack är en av dem.

Lennox Lewis, Roy Jones Jr och legendariske promotorn Bob Arum är några andra.

Och när brittiske tungviktsmästaren Tyson Fury i går (onsdag) offentliggjorde att han är överens med Anthony Joshua om en kommande superfajt valde han att tacka … just det, Daniel Kinahan.

Det är alltså uppenbart att 43-årige Kinahan är omåttligt populär inom boxningskretsar. Men vad gemene man kanske inte känner till är att Kinahan också pekas ut som en av hela Europas största brottslingar.

– Han är en av de absolut värsta kriminella aktörer vi någonsin har haft, säger irländska parlamentarikern Neale Richmond till Sportbladet.

Tyson Fury.

”Orsakat misär”

Kinahan har aldrig åtalats eller fällts för organiserad brottslighet, men irländsk och annan europeisk polis pekar ut honom som huvudperson i ”Kinahan Organised Crime Family”‚ eller kort och gott ”The Cartel” (Kartellen), som gänget kallas på Irland.

Kartellen är en liga som enligt polisen smugglar vapen och droger och tvättar pengar över hela världen för miljardbelopp. Ligan ska också ha legat bakom 16 av 18 mord som skedde i en blodig fejd i Irland som har pågått sedan februari 2016.

– För ett tag sedan lämnade Criminal Assets Bureau (en del av Irlands poliskår, reds.anm) en deposition till en domstol där det står klart och tydligt hur de ser på Daniel Kinahan och Kartellen. De har orsakat en massa misär genom knarklangning, vapensmuggling, utpressning och mord, säger parlamentarikern Neale Richmond.

Anthony Joshua (på bilden) ska möta Tyson Fury.

Kinahan bor numera i Dubai.

– Om han skulle sätta sin fot på irländsk mark skulle han gripas direkt, säger Richmond.

Sannolikheten att Kinahan skulle göra det inom en snar framtid är liten, men Richmond säger att han tänker göra det så svårt som möjligt för honom.

– Jag kommer att kontakta utrikesministern och alla TV-bolag som sänder stora boxningsgalor för att informera dem om att de stöttar en brottsling, säger han.

Vännen skjuten till döds

Den blodiga fejden i Irland 2016 tog fart när ett annat gäng, Hutch-familjen, försökte mörda Daniel Kinahan i samband med en invägning innan en boxningsmatch. Kinahan kom undan, men en nära vän till honom, David Byrne, sköts till döds på hotellet där invägningen ägde rum.

För två år sedan nämndes Kinahan i en dom där 1,4 miljoner euro i kontanter och värdesaker beslagtogs från gänget. Under denna domstolsprocess pekades han ut som ”huvudsakligen kontrollerande” i Kartellens aktiviteter i Europa, Mellanöstern, Asien och Sydamerika. Det ska bland annat ha handlat om ”import och distribution av kontrollerade droger och skjutvapen” till Irland.

Daniel Kinahan är inte längre kvar som ägare i boxningsagenturen MTK som han var med och grundade 2012. Däremot medger organisationen att han agerar som rådgivare till vissa av deras klienter, däribland svenske Badou Jack.

– Bortsett från den enorma kunskap och erfarenhet Daniel tar till bordet är han en personlig vän till mig och jag ser hans integritet och karaktär i första hand, säger Jack till MTK:s hemsida.

Nyligen offentliggjordes att Kinahan ska bli rådgivare till KHK Sports, ett företag i Bahrain som också promotar boxning och kampsport. I samband med detta gick flera boxare ut och uttryckte sitt stöd, så även Badou Jack.

– Han sätter alltid sina fajters först och det är sällsynt i denna sport. KHK kunde inte ha valt en bättre person att samarbeta med, säger Jack.

Sportbladet har sökt Badou Jack för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln