Patrik Sjöberg: ”Kallar mig inte alkoholist men...”

Patrik Sjöberg, 54, har i flera år föreläst med utgångspunkt i de sexuella övergrepp han själv utsattes för som barn.

Nu berättar han i en intervju med GT om hur han som följd av det druckit stora mängder alkohol.

Nu vilar han ut i en stuga utanför Örnsköldsvik.

– Jag kallar mig inte alkoholist, men enligt Socialstyrelsens rekommendationer... ja, då är jag nog alkoholist, säger han till tidningen.

2011 tog Patrik Sjöberg bladet från munnen och berättade den hemska historien om hur han ända sedan tonåren utnyttjats sexuellt av sin tränare och styvpappa Viljo Nousiainen.

– Man blir känslomässigt störd. Det är ingen naturlig uppväxt att bli utnyttjad av en vuxen. Bara att göra den här boken har framkallat minnen som jag förträngt. Skulle jag sätta mig hos en psykolog skulle jag säkert hitta en massa grejer, sa han till Aftonbladet då.

Sedan boken, ”Det du inte såg”, kom ut har Patrik Sjöberg jobbat mycket med frågan om barn som utnyttjas sexuellt. Han föreläser bland annat överallt i landet om sina erfarenheter. Något som slitit hårt på den forna höjdhoppsstjärnan. I en intervju med GT berättar han om hur det i sin tur förstärkt ett redan destruktivt beteende.

– Många tror att det är terapi för mig. Det är det absolut inte. Jag minns saker, det river upp gamla sår och det har jag försökt lösa själv. Det är jobbigt att sitta och prata om det här vecka efter vecka, det tar mycket mer på mig än vad jag trodde för några år sedan. För att hantera detta... antingen sitter man hemma och stirrar i taket eller så går man ner till kvarterskrogen. Man varken det ena eller andra är någon lösning. Och till slut... jag kände att jag behöver ett break och har inget inbokat förrän i slutet av november, säger han.

Han berättar att han tillbringar uppehållet i en stuga i Örnsköldsvikstrakten där han går långa promenader och kollar Modo-matcher. Och så har han haft sitt längsta uppehåll från alkohol i sitt vuxna liv.

Två veckor.

Patrik Sjöberg i Örnsköldsvik.
Patrik Sjöberg i Örnsköldsvik.

”Jag tror inte folk uppfattar mig som alkis”

Ett nödvändigt brejk från ett destruktivt beteende.

– Jag insåg att det var en nedåtgående spiral. Jag har alltid testat gränserna, vad man ska göra och inte göra. Om någon har sagt ”va fan, du kan inte dricka en flaska vin på en tisdag” så har jag druckit tre i stället. Mycket vill ha mer och man vänjer sig, men jag tror inte att folk uppfattar mig som en alkis. Blir jag så full har jag redan gått hem. Jag har alltid haft den mekanismen, det syns inte riktigt på mig när jag blir full och det är ett dilemma i sällskap när folk börjar bjuda. Att kunna dricka mest... det tyckte man var tufft när man var yngre, säger han och berättar att han alla föreläsningar han gjort slutat i baren på ett lokalt hotell.

– Affärsfolk har tittat på mig och tänkt att ”det där är inte hälsosamt”. Jag kan dricka tio öl och sedan gå upp och lägga mig. Det har blivit naturligt med öl och vin efter en föreläsning, precis som det var efter en höjdhoppstävling när man varit på helspänn, men det har eskalerat. När jag var med i Let's Dance gjorde vi en enorm hälsoundersökning och svarade på frågor, men när vi kom till alkohol... det fanns ingen kolumn för mig. ”Dricker du en flaska vin...”, nej, jag kan lika gärna dricka fem. Jag kallar mig inte alkoholist, men enligt Socialstyrelsens rekommendationer... ja, då är jag nog alkoholist, säger Patrik Sjöberg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.