Sportbladet

Iransk besvikelse: ”Inte det vi kämpat för”

Av: 

TT

SPORTBLADET

Efter internationella påtryckningar tilläts kvinnor för första gången sedan 1981 gå på fotboll i Iran.

Men trots att stora delar av den gigantiska Azadi Stadium gapade tomma i VM-kvalmatchen mot Kambodja släpptes inte fler biljetter till kvinnor än de på förhand bestämda 3 500.

På en egen separat sektion, övervakade av 150 kvinnliga poliser, satt de 3 500 kvinnorna på Azadi Stadium och såg Iran vinna VM-kvalmatchen mot Kambodja med 14–0. Men det faktum att det totalt på jättearenan – som kan ta in omkring 100 000 åskådare, men av säkerhetsskäl begränsas till 78 000 – rapporterades vara omkring endast 10 000 åskådare gjorde alltså inte att fler biljetter till kvinnor släpptes.

– Jag är 18 år och i 14 år har jag drömt om att få gå till en arena. Men jag fick inte tag på någon biljett, säger studenten Guelareh till nyhetsbyrån AFP.

Att kvinnorna tvingades sitta separerade från männen upprör Maryam Shojaei – känd kvinnorättsaktivist och syster till landslagskaptenen Masoud Shojaei.

”Det här är inte vad vi har kämpat för”, skriver hon på Twitter.

– Det är en positiv sak, men en del av mig är väldigt arg, inte minst att de sätter kvinnorna på en separat sektion, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

– Det här är ett typexempel på könsdiskriminering när det är tusentals tomma stolar och kvinnor ändå inte tillåts köpa biljetter. Många kvinnor är väldigt arga.

För första gången på nästan 40 år tilläts kvinnor köpa biljetter till en fotbollsmatch i Iran. Men fler än de på förhand bestämda 3 500 biljetterna släpptes inte till VM-kvalmatchen mot Kambodja, som Iran vann med 14–0.

Tragisk död

Det var första gången sedan 1981 som kvinnor i Iran fick rätt att köpa biljetter till en fotbollsmatch, sedan ett förbud instiftats efter landets islamiska revolution två år tidigare.

Den tragiska händelsen i september med Sahar Khodayari, den iranska kvinnan som avled efter att ha tänt eld på sig själv av rädsla för att få fängelsestraff för att ha smugit sig in på en fotbollsmatch, öppnade dock ögonen på världens fotbollsledare.

Gianni Infantino, ordförande i Internationella fotbollsförbundet (Fifa), tryckte på hos det iranska fotbollsförbundet att tillåta kvinnliga åskådare på herrlandskamper – och fick igenom ett löfte gällande matchen mot Kambodja på torsdagen.

Men Maryam Shojaei vill nu att Fifa ska fortsätta med sina påtryckningar gentemot Iran för att kunna möjliggöra att kvinnor får precis samma tillgång till biljetter när det gäller samtliga fotbollsmatcher i landet.

Ska skydda från svordomar

En av anledningarna bakom förbudet är att det påstås skydda kvinnor från att höra supportrar svära.

– Jag tror inte att avspärrade läktarsektioner kommer skydda kvinnor från vulgära ord eller svordomar, säger Maryam Shojaei till Reuters.

– Varför kan vi sitta bredvid varandra i andra offentliga utrymmen men inte på arenor? Om en man vill gå på en match med sin tioåriga dotter kan han inte det.

Maryam Shojaei menar att Sahar Khodayaris död har förändrat den allmänna inställningen bland människor, men inte hos de som bestämmer.

– Jag tror att de tänker att om de ger efter för det här så kommer de vara tvungna att ge efter på många andra områden.

Enligt AFP sade Fifa i ett uttalande att matchen var ”ett väldigt positivt steg i rätt riktning”.

”Fifa ser nu än mer fram emot en framtid där flickor och kvinnor som vill gå på en fotbollsmatch i Iran är tillåtna att göra det, och att de kan göra det i en säker miljö”, lyder ett uttalande från Fifa.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

LÄS VIDARE

”Vi vill visa svenska folket” • Landslaget flyr – Sportbladet träffar Norlla Amiri