Bergström: Sarah Sjöström – upp på prisppalli!

GWANGJU. Pallen är uppställd och mästaren kan behöva visa världsklass nitton gånger på åtta dagar.

Pallar du, Sarah Sjöström?

Ppalli ppalli!

Hennes prisskåp liknar draken Smaugs skattkammare. Guldet bildar drivor, det blänker och förför, men gyllenglimret är så starkt att konturerna riskerar att gå förlorade.

Sarah Sjöström, det är hon som vinner medaljer. Hon som får betala övervikt på flyget för att metall som forslas hem.

Det vet alla.

Sporten är bemästrad

Men vad har hon vunnit? Vad förtjänar att omnämnas i ett svenskt idrottshistoriskt perspektiv och vad är bara en logisk följd av hennes dominans? Kan vi rensa bort lite kortbaneskrammel så att kronjuvelerna syns bättre?

Jag funderar på saken på bussresan längs den sydkoreanska västkusten, från Incheon till Gwangju. Det är fyra timmar, Gula havet är lågt, havsbotten ligger naken och dyig. Kralliga maskiner stöper den nya sköna världen i cement och glömska.

Sjöströms genombrottsguld åsido – vilka sjuka ord att skriva, som ”Zlatans biclicleta åsido” – kom karriärtopparna 2016 och 2017. I Rio simmade hon tidernas snabbaste fjärilshundring och vann OS-guld. I Budapest blev hon med två världsrekord och tre VM-guld planetens bästa kvinnliga simmare alla kategorier. Det är highscore, 300 i bowling, 18 spikar i minigolf, spelet är rundat och sporten bemästrad.

Så vad ska en rätt vanlig och helt unik 25-åring göra härnäst?

Räckte till guld med en sekund

För det första ska hon kliva in i två raka mästerskap i en ny sits: som jagad. Det kommande kalenderåret kämpar hon i Sydkorea om VM-tronen och i Japan om att bli första svensk att försvara ett OS-guld i simning. För det andra har en sifferbesatt idrott naturligtvis fler milstolpar: två fjärilsguld till och hon tangerar Phelps VM-rekord. Hon saknar VM-guld på 100 fritt trots sitt galna världsrekord (51,7 hade räckt till guld OS-i Rio med en knapp sekunds marginal).

Men mest av allt måste hon utmana sig. Inte stagnera. Fortsätta att byta lägerorter, träningskamrater eller tränare trots att trygghetshjärnan vill slå sig till ro. För guds skull, det kan räcka att byta schampo, bara något görs. Prispallar stegar man upp på, man står inte kvar någon längre tid på dem. Du måste framåt, framåt, skynda, skynda.

Vilket gör Sarahs långbane-VM så kittlande.

Landets motto: skynda!

Hon uppges ha varit påfallande skojfrisk och avslappnad de senaste dagarna, som om inte inte hunnit ta in vad hon ska företa sig. För ett par år sedan pratade hon om att skala bort grenar och bli renodlad fristilssprinter. Nu adderar hon fakirsträckan 200 fritt till ett redan späckat schema utan att rucka på lojaliteten i lagkapperna.

Som mest kan det röra sig om nitton starter på åtta dagar. Alla med blickarna på sig. Jag ska direkt kasta ur mig att jag inte tror att det håller, att slitaget kommer att märkas framåt 50 fritt sista helgen, men det är sagt med vetskapen att jag har undervärderat henne konstant sedan 2013.

Skådeplatsen för ett sådant kraftprov kunde inte ha varit bättre. Sydkorea har ett slags informellt motto, en attityd de värnar, att jämföra med finskans sisu och spanskans mañana. Koreanerna säger ppalli ppalli. Skynda skynda. Iver är en dygd. Allt som går fort-fort tycker de är vackert.

Säg efter mig – det låter kul!

Hur gick de från Koreakriget till en av världens främsta ekonomier på ett par decennier? Vadan all denna högteknologi? Varför är de i framkant vad gäller utkörning av mat och prylar? Hur kan den sexfiliga vägen in i Gwangju rinna på som Klarälven utan att någon tutar – och varför har alla bilar skyddande blåa skumgummikuber klistrade på dörrarna?

Du kan redan svaret, men säg efter mig för att det låter roligt:

Ppalli ppalli!

Hur ska Sarah ens ha en chans på fem individuella guld här?

Ppalli ppalli!

Vart ska hon kliva upp redan på måndag efter finalen på 100 fjäril?

Överst på prisppalli!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.