Calle ska resa sig – med hjälp av NHL-proffset

Förra vintern var misslyckad och Calle Halfvarsson vet varför.

Så i sommar har 30-åringen tränat med Leksand och NHL-proffset Filip Forsberg.

– Jag får se om jag platsar i Nashville Predators till hösten, säger han.

Skidlandslaget håller sina sommarläger 25 mil ifrån varandra: damerna i Sollefteå, herrarna i Vålådalen. Geografin är inte det enda som skiljer grupperna åt.

Damlaget – med Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Frida Karlsson – är det starkaste Sverige haft på decennier, kanske någonsin. Men herrlaget är i en svacka. Inte blir det bättre av att både Jens Burman och Viktor Thorn har opererat ryggen medan Calle Halfvarsson kommer från en halvdan säsong.

Kvickheten blev lidande

– Jag vill bara glömma den. Det var en rätt kass säsong rakt igenom, förutom en pallplats i Kuusamo i början. Det var för mycket nergång och för lite uppgång, säger Halfvarsson.

Han har gjort sin analys. Fjolårets sommarträning innehöll för lite spänst och för mycket kondition, så kvickheten blev lidande.

– Jag var mer seg förra året. Den bästa etappen jag gjorde på VM var femmilen, som är ett segåkarlopp. Då ser man att orken fanns, men inte överfarten, säger han.

Den stora insatsen för att återta explosiviteten gör Halfvarsson ensam. Men i sommar har han också låtit sig inspireras av idrottare som bara är aktiva en minut i taget. Tur att det fanns ett helt gäng sådana i Sågmyras grannby.

– Jag håller på Leksand och har gratulerat dem till segrar ibland. De har gratulerat mig. Deras lagkapten Martin Karlsson frågade om jag ville vara med dem och det lät riktigt kul. Vi körde ett intervallpass. Det var riktigt tufft, säger Calle Halfvarsson.

”Filip var nöjd...”

Du har synts träna med NHL-laget Nashvilles forward Filip Forsberg också.

– Ja, Filip var med i Hedemora och körde spänst och backintervaller. Han hade bra spänst och kroppskontroll, konstigt vore annat. Men han har inte samma uthållighet som jag, så vi möttes efter en stund. När hans byte var slut passerade jag.

Hur lik är er försäsongsträning?

– Jag är väldigt ovan vid det hockeyspelarna kör. De ligger på i 20 sekunder upp till en minut. Jag dundrar tre kilometer rakt uppför.

Varför tog du inte med hockeyspelarna på skidträning?

– Leksand skulle egentligen vara med på backintervallpass i Sågmyra. En klassisk backe jag kör där. Men just då blev jag krasslig så tyvärr blev inte passet av. Filip var nöjd med det, sa han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.