Motorsport

Vill bli första F1-kvinnan på 40 år

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Målet är Formel 1.

På vägen dit har hon redan slagit Max Verstappens rekord.

Möt Jojo Noda – tjejen som vill bli den första kvinnan på över 40 år att tävla i F1.

– Jag vill vinna i Formel 1 och bli den första tjejen som gör det, säger hon.

Som treåring inledde hon en karriär inom go-kart , när hon fyllt nio år hade hon redan testat en bil för Formel 4, som 11-åring körde hon en Formel 3-bil och förra helgen debuterade hon i danska Formel 4.

Med en imponerande seger på Jyllandsring.

– Jag älskar känslan av fart och jag har aldrig varit rädd för den, säger hon till Great Big Story.

Kärleken till racingen har alltid funnits i hennes familj. Pappa Hideki Noda tävlade i bland annat F1, IndyCar och Super GT under fram till 2012. Sedan dess har han fokuserat på sin dotter. På talangen som skapat rubriker sedan hon var nio år och som väntas bli en av framtidens stora stjärnor.

Juju Noda en vinnare i debuten

Juju Noda har alltid legat steget före och nu har hon nått så långt som det är möjligt inom japansk racing. Därför har hon och teamet flyttat till Danmark för att skaffa sig så mycket erfarenheter att hon är redo för att ta den licens som det japanska bilsportförbundet kräver för att hon ska kunna köra formelbil där när hon är 16 år.

– Jag vill bli en av de bästa förarna i världen och nå mästerskap som F1, Formula E, LeMans, IndyCar eller Nascar och jag kommer att göra allt jag kan för att lyckas, säger hon till thepitcrewonline.

Hennes målsättning är väldigt hög. Ingen kvinna har kört ett tävlingslopp i Formel 1 sedan italienskan Lella Lombardi var aktiv under mitten av 1970-talet, hon är också den enda kvinna som tagit VM-poäng. Därefter misslyckades Giovanna Amati med att kvala in till ett F1-lopp 1992 och brittiskan Susie Wolff körde ett par träningspass för Williams 2014 och 2015.

Drömmer om Formel 1

Juju Noda vill betydligt mer än så. I helgen startade hon säsongen på ett imponerande sätt, med pole position, en seger och flera fina omkörningar. Det resultatet är till och med bättre än vad F1-föraren och underbarnet Max Verstappens lyckades med under sin tidiga karriär. Han var 16 år när han vann ett formelbilslopp för första gpången. Juju Noda har nyligen fyllt 14 år.

Max Verstappen
Max Verstappen

– Det gick bättre än vad jag hade vågat hoppas på och det var otroligt roligt, säger Juju Noda till Formulascout.com

– Jag är inte van vid att behöva köra om, i Japan brukar jag starta först och sedan kan jag köra mitt eget race hela vägen in i mål.

Trots en diskvalificering i det andra loppet startade hon säsongen med 37 poäng och en fjärdeplats i mästerskapet. Fyra deltävlingar återstår av säsongen.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya fusken som skakar motorsporten

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

Formel 4