Sågade motståndet – tog sedan EM-guld nummer sju

Lag Niklas Edin har tagit sitt sjunde EM-guld.

Detta efter en final mot ett, bevisligen i den svenske skipperns tycke, inte helt hundraprocentigt Schweiz.

– De spelar så pass dåligt just nu, det känns som vi ska gå på nu, sa Edin högt och tydligt i SVT:s sändning mitt under den sjätte rundan.

Förra året blev det ”bara” silver efter fyra raka EM-guld. I årets curling-EM, på hemmaplan i Helsingborg, klev svenska lag Niklas Edin högst upp på pallen igen efter att ha gått igenom turneringen obesegrade.

EM-finalen mot lag Bern Schwaller från Schweiz blev en högst ensidig affär, där lag Edin placerade in två poänggivande stenar redan i första omgången. Vilket följdes av en stulen poäng vid schweizisk ”hammare” upp till 3–0 för svenskarna.

Schweiz hittade en reducerande sten i runda fyra, innan de stod för ett rejält misstag i sjätte rundan.

Road hemmapublik

Ett misstag som inte gick obemärkt förbi hos motståndet.

– De spelar så pass dåligt just nu, det känns som vi ska gå på nu, sa Niklas Edin mitt under pågående spel, vilket följdes av skratt från hemmapubliken.

– Det är tur att schweizarna inte förstår svenska, konstaterar SVT:s kommentator Niklas Nord när han, likt samtliga på arenan, hör den mikrofonbeprydde Edins ”utspel”.

Oavsett utnyttjades i alla fall det schweiziska misstaget.

Omgång sex slutade med tre svenska poängstenar, 6–1 på resultattavlan och mer eller mindre game, set and match redan där och då.

Matchen slutade 9–3 till slut i svensk favör efter ytterligare en trepoängsrunda i omgång nio. En omgång som följdes av att schweizarna gav upp och tackade för matchen.

”Fick oss att skratta”

Detta till hemmapublikens stora jubel. En hemmapublik som även fick gänget på isen att dra på smilbanden.

– Publiken var fantastisk. De hade några riktigt bra ramsor och fick oss att skratta under hela matchen. Det var en fantastisk final att spela, säger Edin, som beskriver hela den obesegrade vägen till segern med liknande superlativ.

– Jag tror aldrig vi spelat så bra under en hel turnering. Vår mest dominanta turneringsseger någonsin. Att dessutom göra det i en stor turnering som ett EM är fantastiskt.

Årets EM-guld är skippern Niklas Edins sjunde i karriären. Det tredje i den nuvarande lagkonstellationen tillsammans med Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN