Kan Öberg ordna tredje raka fullträffen?

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Fredrik Sandberg/TT
"Har jag gjort det en gång kan jag göra det igen", säger Hanna Öberg inför distansloppet där hon har chans att ta tredje raka mästerskapsguldet.

Hanna Öberg är regerande OS- och VM-mästarinna i distans.

Kan den svenska skidskyttestjärnan slå till igen – och ordna Sveriges första medalj i VM i Antholz?

– Har jag gjort det en gång kan jag göra det igen, säger Öberg inför tisdagens tävling.

Hört den förut? Hanna Öberg sade nämligen exakt samma sak inför distansloppet på hemma-VM i fjol. Efter det upprepade hon succén från OS året före och fick kliva upp överst på pallen även i Östersund. Efter tävlingen berättade hon att hon tänkt under loppet att hon skulle bevisa vem som var olympisk mästarinna.

TT: Kommer du ha samma tankar under det här loppet?

– Ja, jag kommer gå in och göra mitt absolut bästa, men jag kommer att fokusera på prestationen i första hand. Sedan är det klart att om jag kommer i de lägena in mot sista skyttet så kan man plocka fram sådana tankar, säger Öberg med ett leende.

Hon avverkar intervjuer på löpande band på landslagets hotell som ligger i dalen omringat av berg. Förutom svensk press är ett danskt (!) tv-team på plats.

"Kan hålla fokus"

24-åringen säger att hon inte märker av pressen utifrån speciellt mycket. Är det någon som sätter press på henne är det hon själv. Men att kliva in som regerande OS- och VM-mästarinna är speciellt.

– Men jag kommer att gå in med samma fokus och uppladdning som inför övriga lopp. Det handlar just om fokus, att orka hålla fokus i 15 kilometer och fyra skjutningar, det vet jag att jag gjort tidigare.

Att hålla fokus under hela det långa loppet är nyckeln – och hennes styrka som gjort att framgångarna kommit i just distans, menar folk runt omkring henne. Skyttet är extra avgörande i distansloppet eftersom en bom resulterar i en tilläggsminut i stället för en straffrunda.

– Det är många skott som ska avfyras och varje skott är verkligen jätteviktigt. Det har hon visat att hon kan klara av, hon kan hålla fokus i 15 kilometer och 20 skott, säger lillasyster och landslagskollegan Elvira Öberg.

– Hon är mentalt stark på vallen och jag tror att hon gillar den situationen när man vet att det är väldigt stor skillnad på om jag träffar eller bommar, säger huvudtränaren Johannes Lukas.

Bara Dahlmeier har lyckats

Att ta tre raka mästerskapsguld i samma tävlingsdisciplin har bara en skidskytt lyckats med på damsidan. Den tyska stjärnan Laura Dahlmeier tog VM-guld i jaktstart 2016 och 2017 innan hon följde upp med OS-guld 2018 i samma disciplin.

– Det skulle vara enormt stort, säger den tidigare skidskyttestjärnan Helena Ekholm, numera expert i SVT.

TT: Vad tror du om Hannas chanser?

– Jag tror att hon har väldigt goda möjligheter till medalj, det tror jag. Jag tror att hon är väldigt revanschsugen efter sprinten och sedan fjärdeplatsen i jaktstarten.

TT: Vart skulle det sätta henne i ett historiskt perspektiv om hon lyckades?

– Oj det är jättesvårt att säga. Dahlmeier var ju väldigt stor men hade väldigt kort karriär så hon hann inte bli riktigt lika stor som Neuner (Magdalena) och Forsberg (Magdalena). Det är så svårt att sätta i perspektiv, men Magda (Forsberg) vann den totala världscupen sex år i rad...

Måndagen är vilodag för åkarna och för Hanna Öberg står en löptur på schemat.

– Jag ska vila huvudet från skyttet för att kunna ha det där extra fokuset i morgon, säger Öberg.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM