Norge måste dra sig ur efter regelbrott

Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Daniel Stock är sjuk.
SPORTBLADET

Sveriges Lag 2 var med i kampen om pallplatserna.

Norge fick aldrig chansen med sitt andralag när Daniel Stock blev sjuk.

En tidigare okänd Fis-regel stoppade Norge från att köra.

– Det är givetvis beklagligt, säger pressansvarige Gro Eide.

Daniel Stock hade före gårdagens tävlingar aldrig kört världscuplopp utanför Norge.

Men när han vill fick chansen så tog han den rejält. Stock tog sig in som femma, bara ett par sekunder från Marcus Hellner på tredjeplatsen.

I dag var det tänkt att de båda skulle mötas igen på stafettens tredjesträcka. Men Stock vaknade i stället med ont i halsen och var tvungen att ställa in.

Inga reserver på plats

”Daniel Stock måste tyvärr stå över dagens stafett på grund av ond hals”, skriver norska landslagets pressansvarige Gro Eide i ett meddelande.

Synd om Stock – men också ett svårt problem att lösa för norska landslagsledningen som bara hade åtta åkare på plats i Ulricehamn.

Från början kallade man in vallaren Christian Nordkvelde i laget för att fylla ut, men bara timmar senare kom beskedet att det norska laget tvingas dra sig ur.

”Var inte medvetna om regeln”

– Åkare måste ha under 60 Fis-punkter för att starta i en världscupstafett. Christian Nordkvelde har inte det och vi måste tyvärr därför dra oss ur med Norge 2. Det är givetvis mycket beklagligt för killarna i andralaget, skriver Gro Eide, pressansvarig på det norska skidförbundet.

Det är inte första gången i år Norge tvingas fylla ut andralaget i stafett den här säsongen. I La Clusaz kallades vallaren Lara Högnes in i laget under liknande förutsättningar.

– Då var varken vi eller Fis medvetna om den här regeln. Nu får vi förhålla oss till det, säger Gro Eide.

De åkare som nu blåstes på en världscupstart var Mathias Rundgreen, Mattis Stenshagen och Simen Andreas Sveen.