Kalla reste sig och vann

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Vann helt överlägset trots vurpa

Charlotte Kalla.
Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Charlotte Kalla.

Inte ens en vurpa fick Charlotte Kalla på fall i torsdagens SM-skiathlon över 15 kilometer.

Hon reste sig och segalde lätt i väg mot sitt fjärde SM-guld. Det kommer att bli fler – sannolikt redan i Sundsval.

Det var i en utförsbacke strax efter skidbytet som Carlotte Kalla dråsade omkull. Några svordomar och en kraftansträngning senare var hon i ledning – och försvann direkt från konkurrenterna.

– Jag var inte beredd på att det var sladdkurvor, jag trodde jag skulle kunna trampa runt som på träningen i går, sade Kalla om missödet.

Kalla var uppe och drog ett tag även på den klassiska delen. Men glidet var inte det bästa och i den sista uppförsbacken hade hon svårt att hänga med Lina Andersson i täten och efter avverkade 7,5 kilometer hade hon fyra åkare framför sig, om än med bara några sekunder.

Bättre i fritt

Att Charlotte Kalla inte håller samma klass i klassiskt som i fristil var fredagens tävling ett klart tecken på.

– Det är klassiskt jag behöver förbättra i skiathlon. Så att jag inte får slita alltför mycket där. Det gäller att ha hyfsat pigga ben när man går ut på skejten.

– Skiathlon ser jag som min bästa chans i VM tillsammans med 30 fritt. Och jag känner att jag ligger i bra fas inför VM. I dag hann jag njuta en del på slutet.

Guldgapet blev till slut 22,6 sekunder till Britta Norgren. Det krävdes målfoto innan Norgren utsågs till silvermedaljös före Anna Olsson med en tiondels marginal. Rutinerade sprintspecialisten Olsson försökte rycka förbi Norgren och Maria Rydqvist före upploppet men blev inte av med Norgren.

Omvänt SM

Kalla & Co kan vara säkra på att skiathlonen ser ut på samma sätt i VM. I motsats till övriga SM-lopp. Både lördagens klassiska sprint och söndagens 15 respektive 10 kilometer i fristil går i motsatta stilar i VM.

En märklig omständighet som många ifrågasatt länge, men som ingen gjort något åt.

– Det blir inte rättvisa uttagningar, sade Anna Olsson. När det bara är en massa klassiska sprinter är det ju svårt att visa vad man kan i fristil.

Den 32-åriga veteranen kunde dock vara nöjd med dagsverket. Hon tänker köra allt i SM och kan bli ett starkt VM-kort i framför allt sprint. Problemet i VM är att hennes tänkbara distanser, sprint, sprintstafett och stafett, går dagarna efter varandra.

– Viktigast i SM är att få tre hårda race. I VM kommer jag nog inte att få köra alla tre tävlingarna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN