Döp cirkusen till Golden Ljug

SPORTBLADET

OSLO. Det är värmerekord i Oslo, men friidrotten är kallare än någonsin inför kvällens Golden League-gala. Startfälten är lika tunna som en svensk plånbok efter en utekväll på Akers Brygge.

Världens TREDJE snabbaste man – Asafa Powell – är ett av de största affischnamnen här i Oslo.

Det är dags att döpa om den här cirkusen till dess rätta namn. Golden Ljug.

Foto: Asafa Powell är det största affischmanet i Oslo.

Friidrotten lever farligt då sportens egen version av Champions League inte lever upp till namnet. Man behöver inte vara någon friidrottsexpert för att snabbt upptäcka att fler stjärnor saknas än finns på plats. Jag vill inte klanka på arrangörerna som gör vad de kan med sina begränsade budgetar och det kan naturligtvis bli bra tävlingar ändå. Och i sanningens namn var det ännu tunnare startfält i första Golden League-tävlingen i Berlin. Men när vi skriver 2009 är den en friidrottsstjärna alla vill se. Jamaicas Usain Bolt.

Men när Oslo äntligen bjuder på Jamaica-väder finns världens snabbaste man inte här. Inte heller världens näst snabbaste man Mike Rodgers, USA:s nya sprintstjärna som sprungit på 9,94 i år. Av de tio första på världsbästalistan på 100 meter, finns tre på plats här i Oslo. Då räknar jag inte ens in Tyson Gay, som sprungit snabbast av alla i år med sina 9,77, men det kom i för stark medvind och räknas inte in i statistiken. Och nej, Gay är inte heller här.

Jag tar 100 meter som ett typexempel på hur tunna startfälten är i många grenar. Jag tänkte på det på bussen hem från presskonferensen i går, där jag satt mittemot Asafa Powell. Han såg uttråkad ut och när han vandrade runt på det stora jordgubbspartyt kunde han varit vem som helst. Det var ingen som ens lyfte ögonbrynet.

Det går fort i den här branschen

Asafa Powell var världens hetaste sprinter i de drygt två år (2005–2007) han höll världsrekordet med först 9,77 och sedan 9,74. Men Usain Bolts makalösa genombrott förra säsongen förändrade allt. Det går fort i den här branschen.

Och privatchaufförer och lyxlimousiner förvandlas snabbt till en plats på bussen.

Världens hetaste friidrottstjej är inte heller här.

Tyskan Ariane Friedrich räddade första Golden League-galan i Berlin genom att hoppa tyskt rekord 2,06.

Nu nobbar hon Oslo för att hoppa i tyska mästerskapen i stället. Det kostar henne chansen att vinna Golden Leagues jackpott på en miljon dollar, eftersom det kräver vinst i samtliga sex Golden League-tävlingar. Förresten. En miljon dollar i jackpot. Det säger det mesta om friidrottens knappa resurser. Det är vad en ordinär NHL-spelare har i årslön.

Det är 6,5 miljoner dollar m i n d r e än vad skadebenägna slovakiske stjärnan Marian Gaborik kommer att tjäna i New York Rangers nästa år. En jackpott värd namnet skulle naturligtvis vara 10 miljoner dollar. Minst. Då skulle stjärnorna ställa upp.

Nu kommer Tyson Gay och Asafa Powell mötas i Golden League-galan i Rom den 10 juli, medan Usain Bolt springer i Paris veckan senare. Farsen där stjärnorna hela tiden undviker varann bara fortsätter. Här i Oslo var det stora pr-numret mötet mellan etiopiskorna Meseret Defar och Tirunesh Dibaba på 5000 meter. Men i går meddelade Dibaba på sin hemsida (!) att hon inte kommer.

Det ska bli intressant att se svenskarna i kväll. Carolina Klüft i längd, där startfältet tyvärr är i klass med hennes 6,07 senast, Johan Wissman på 400 meter, Emma Green i höjd och Mattias Claesson på 800 meter. Det känns som någon borde kunna slå till med ett toppresultat.

ARTIKELN HANDLAR OM