Svansbrosimmet

avHenrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

3 000 meter i 16-gradigt vatten – inga bekymmer för en OS-guldmedaljör

Svensk klassiker? Nu saknas endast Vätternrundan och Lidingöloppet för Gunde.

Bara 16 grader i vattnet, och rejält motströms. Men förre skidkungen Gunde Svan hade inga problem att klara av Vansbrosimningen.

– Det gick betydligt bättre än jag trott. Trots att jag normalt är en stor badkruka, säger han.

I vintras tog han ledigt mitt under skid-VM för att åka Vasaloppet. I går fortsatte Gunde Svan sin resa mot en “svensk klassiker” genom att simma Vansbrosimningen tillsammans med bland andra slalomvärldsmästaren från 1985 Jonas Nilsson och trefaldige OS-guldmedaljören i skridsko Tomas Gustafson.

– Jonas hade ett betydligt högre tempo än oss andra och var väl tio minuter före i mål. Tomas hade det lite tyngre, men kom fram till slut, berättar Svan.

Bara två tävlingar kvar nu, Vätternrundan och Lidingöloppet?

– Ja, vi får väl se. Jag har faktiskt inte tänkt på det förrän i dag. Men som motionär är det alltid bra att ha ett mål med sin träning så det låter ju som en god utmaning för mig.

För dig som gammal skidkung; är Vasaloppet (nio mil) eller Vansbrosimningen (3 000 meter) jobbigast?

–Vansbrosimningen utan tvivel. Jag har alltid varit rädd för vatten, och nu den senaste veckan har det dessutom regnat så mycket att det var extra mycket skjuts i åarna. I början gav det skjuts framåt, men den sista kilometern var det motströms i stället. På några dagar hade dessutom temperaturen sjunkit från 22,5 till 16 grader.

Frös du?

– Nej, faktiskt inte. Men de skrattade åt mig efteråt i duschen. Jag hade en gammal vindsurfingdress från 1980-talet som var lite stor. Så ska jag simma igen så får det bli en ny dräkt.

Publicerad: