VM-guld till Sarah

Sarah Sjöström levde upp till alla förväntningar och lite till. VM-guld och nytt världsrekord.
Sarah Sjöström levde upp till alla förväntningar och lite till. VM-guld och nytt världsrekord.

Otroligt, Sarah Sjöström! Med tiden 56,06 pulvriserade hon sitt eget världsrekord på 100 meter fjäril. Och tog VM-guld.

– Jag är lite chockad. Har inte hunnit ta in detta ännu, säger hon kort efter målgången.

Sarah Sjöströms framfart på söndagsförmiddagen förvandlade henne från jättetalang till världsstjärna. Skulle hon palla för trycket när det var dags att fördela medaljerna? Det var den stora frågan efter hennes världsrekord (56,44) på 100 fjäril i VM-semifinalen.

Slakt

Sarah själv var då minst lika chockad som publiken på Foro Italico och simvärlden i övrigt. Hon hade inte bara noterat den bästa tiden någonsin på distansen, det handlade närmast om slakt av holländskan Inge de Bruijns gamla toppnotering. Framförallt var Sarahs 50 sista meter något i hästväg. I intervjufållan hade hon nog inte riktigt hunnit smälta vad hon ställt till med:

– Jag bara plaskade runt lite, sa 15-åringen till Svt med glimten i ögat.

”Otroligt”

Vid 18.15-tiden på måndagskvällen kom svaret. 15-åringen klarade pressen med besked. VM-guld och ett makalöst nytt världsrekord, 56,06, en förbättring med 38 hundradelar.
– Jag är lite chockad. Har inte hunnit tagit in detta ännu. Otroligt, så skönt att få den här känslan, säger hon till Svt.

Sjöström var inte bättre än sjua vid vändningen. Men en enorm finish där hon först efter cirka 40 sekunder åt sig ikapp konkurrenterna förde henne fram till ett både väntat och oväntat VM-guld. Tvåa blev australiskan Jessicah Schipper som fick se sig passerad sista tio meterna av den svenska supertjejen.

”Min dröm”

– Det har alltid varit min dröm att sätta världsrekord och vinna VM-guld. Men jag hade inte trott att det skulle hända idag, säger en brett leende Sarah Sjöström innan hon skyndar iväg till presskonferensen.

– Hennes insats är den största någonsin på damsidan i tävlingssammanhang, kommenterar Svt:s simexpert, tillika före detta förbundskapten, Hans Chrunak.

Stockholmstjejen får nu någon dag att smälta guldet. På onsdag morgon är hon tillbaka när damerna simmar försök på 200 meter fritt.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN