EXTRA: SKOTTDRAMA I TOUR DE FRANCE

SPORTBLADET

Två cykelstjärnor beskjutna under fredagens etapp

Skytten slog till efter 17 mils cyckling. Tour de France-cyklisterna Oscar Freire (Rabobank) och Julien Dean (Garmin-Slipstream) hade inte en chans och träffades båda av luftgevärsskotten.

– Det är galet, jag har aldrig varit med om något liknande, säger Rabobanks läkare Dion van Bommel enligt cyclingnews.com.

Årets Tour de France skakas av en otäck skandal. Den 13:e etappen går till historien – och det av fel anledning. Cyklisterna Oscar Freire och Julien Dean skottskadades av en okänd gärningsman under loppet. Ett luftgevär användes.

– Oscar sköts i benet, men han är okej. Bara tanken på detta är skrämmande, säger Rabobanks talesman Luuc Eisenga enligt cyclingnews.com.

”Detta är en polissak”

Skytten väntade. Och slog till – efter 17 mils cyckling. Publiken längs med banan hörde tre skott avlossas. Två av dem träffade målet. Det sista missade.

– Dean träffades i fingret. Jag tycker att detta är en polissak, det är väldigt tråkigt att det inträffar. ”Touren” är öppen för publiken eftersom vi litar på dem, det vore fruktansvärt om det förtroendet förstörs nu, säger Garmins team manager Jonathan Vaughters.

”Aldrig varit med om något liknande”

Skadorna som cyklisterna ådrog sig efter skotten är inte så pass allvarliga att de inte kan delta i lördagens 14:e Tour de France-etapp. Enligt rapporterna finns ingen misstänkt gärningsman i dagsläget.

– En sådan här kula orskar vanligtvis ingen stor skada, men hade den träffat i ögat hade Oscar blivit blind. Jag har inte varit med om något liknande i min karriär, säger Rabobanks läkare Dion van Bommel.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport