Blågula VM-drömmen i kras – Lettlands stjärnor briljerade på Hovet

Av: Jacob Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Sveriges basketherrar behövde vinna i VM-kvalet för att hålla mästerskapsdrömmen vid liv.

Men Lettland, med NBA-stjärnan Davis Bertans i spetsen, blev för svåra på Hovet. Blågult förlorade med 72–82 och är därmed chanslösa på VM-avancemang inför den sista matchen mot Turkiet.

– Vi lät de göra 50 poäng i halvtid och det är på tok för mycket, säger Sveriges Viktor Gaddefors efter matchen.

Sveriges basketherrar följde upp bragdsegern mot Turkiet med förlust på bortaplan mot Ukraina och var mer eller mindre tvungna att vinna mot Lettland för att hålla VM-drömmen vid liv.

Och Blågult började matchen på ett inspirerat sätt. Christopher Czerapowicz gjorde fem av lagets tio första poäng och när letternas Anzejs Pasecniks hade stora problem med straffskyttet kunde Tobias Borg, via två raka trepoängare i slutet, se till att den första kvarten slutade oavgjort, 16–16.

Hemmapubliken – på ett makalöst kvavt Hovet – var nöjda med vad de såg så långt.

Likande matchbild som mot Ukraina

Men precis som mot Ukraina hade svenskarna problem i inledningen av den andra kvarten. Skyttet stämde inte och Lettland var vassare på returerna och kunde gå upp ledning med 37–29, varpå Sverige tog timeout. Trots ett piggare Sverige efter timeouten var det Lettland som gick till halvtidsvila med 47–42 efter briljant skytte av NBA-stjärnan Davis Bertans.

Den andra halvleken började som den första slutade. Med ett hårt kämpande Sverige och ett Lettland som hela tiden låg ett halvt steg före. Inför den sista kvarten var ställningen 50–60 till Lettland – en tung uppförsbacke för Sverige som behövde vinna, och helst med minst tio poäng för att ha en bra chans att gå vidare till slutkvalet.

Trots ett ärligt försök var Blågult aldrig riktigt nära att hämta ikapp underläget och när Bertans – planens stora gigant tillsammans med lagkamraten Janis Strelnieks – satte 76–60 i lettisk favör med fem minuter kvar var det klart.

– Han fick ta några öppna skott och då blir det enkelt för så en skicklig spelare, säger Viktor Gaddefors om stjärnan Bertans efter matchen.

Utslaget – trots skrällsegern mot Turkiet

Lettland vann till slut matchen med 82–72 inför 4120 personer och är klara för vidare avancemang till slutkvalet.

För Sverige är dock VM-chanserna grusade – trots skrällsegern mot Turkiet i februari och laget får rikta in sig på nästa kval.

– Jag är ändå stolt över grabbarna. De har gjort det bra, säger tränaren Vedran Bosnic om lagets kvalspel.

Bästa svenska poängplockare i matchen blev Viktor Gaddefors och Ludvig Håkansson med 14 respektive 15 poäng.

Publicerad:

LÄS VIDARE