Vändningen: Johan Olsson följer med landslaget på VM

avPetra Thorén

Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Han klev in som resursperson på hemmaplan och som tränare på läger.

Men nu står det klart att Johan Olsson följer med skidlandslaget på flera tävlingar i världscupen och till vinterns VM.

– Det känns kul, säger skidhjälten.

Han har tagit 14 OS- och VM-medaljer. Nu laddar Johan Olsson för ännu ett mästerskap.

Landslagsledningen har ändrat på sin ursprungliga plan och ser till att Johan Olsson följer med på flera världscupstävlingar i vinter, på uppladdningen inför VM och på själva mästerskapet i Seefeld.

Detta trots att det i våras lät så här:

– Jag kommer att vara med på många läger, men min viktigaste roll egentligen är att man kan bidra med helheten och vara en resurs hemma så man får kontinuitet, sa Johan Olsson.

Den rollen har Johan Olsson tagit.

Men Sportbladet kan berätta att landslagets ledning nu också ser till att den erfarne, framgångsrika före detta åkaren följer med landslaget ut på flera tävlingar.

– I hans roll att vara med och utveckla unga individer så är det viktigt att han får se dom i tävling också. Det rör sig om ett par helger per säsong. En mästerskapsuppladdning kanske kan vara aktuellt också och en del av VM. Han kommer att vara med där, sa landslagschefen Rikard Grip nyligen till Sportbladet.

Och nu har planen satt sig.

Johan Olsson kommer att följa med på tävlingssäsongen. Redan till premiären i Finland om en månad.

– Jag ser fram emot Ruka, säger Johan Olsson.

”Inget att sticka under stol med”

Johan Olsson kommer att finnas i ledarstaben under flera tävlingar i världscupen och i samband med själva VM, då under den senare delen när merparten av distanspassen avgörs.

– Jag kommer att vara med inför VM. Som planeringen ligger nu ska jag vara med på uppladdningen och under VM, men inte under hela mästerskapet utan med koncentration på den traditionella delen, säger Johan Olsson.

– Det är inget att sticka under stol med, de flesta som följt min karriär vet att jag var duktig på mästerskapen och hade strategier. Antagligen var de bra, jag lyckades på många mästerskap. Jag känner själv att min tyngd och tonvikt kommer att ligga kring VM.  Med struktur, med analys av allt från terräng till sätt att åka. Jag kommer att vara noggrann inför VM, säger Johan Olsson som också kan fungera som ett bollplank under ett mästerskap där pressen blir stor.

– Jag tror definitivt att det kan fungera så. Men då är viktigt att man har tillit. Man får visa att man finns till hands, säger Johan Olsson.

Åkaren Jens Burman välkomnar förändringen. Han är en av de åkare som haft hjälp av Johan Olsson.

– Om det är något man är osäker på så kan man fråga honom, även om alla har sitt eget upplägg inför ett mästerskap och sitt eget sätt att ladda. Det kan vara positivt inför ett mästerskap, så man har ögon vid sidan av som kan se att man fortfarande håller kvar tekniken, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skid-VM