Mick Schumacher är på väg mot EM-seger - och F1

Seger på Hockenheim ger honom licens för Formel 1

avAnna Andersson

Foto: Stephanie Lecocq / TT
Mick Schumacher.

Mick Schumacher är ett par kilometer från F1.

Vinner han EM har han den licens som krävs för Formel 1.

– Jag tar ett lopp i taget, resten löser sig automatiskt, säger 19-åringen.

Efter en tung inledning på säsongen har en förare kört om alla andra och tagit över som den stora talangen inom formelbilsracing.

Det är 19-årige Mick Schumacher.

Son till den sjufaldige världsmästaren i F1 - Michael Schumacher.

– Pappa har alltid haft ett stort inflytande i mitt liv. Han var min idol och jag följde allt han gjorde för att se vad jag kunde lära mig. Han har varit mycket viktig för den körstil som jag har i dag, sa Mick Schumacher i en intervju med BBC för ett par veckor sedan.

Mick Schumacher nära licens för F1

Mick Schumacher vann sitt första lopp i EM i Formel 3 på Spa, på den bana som var Michael Schumachers vardagsrum. Där F1-legendaren bland annat debuterade, vann sitt första F1-lopp, vann sin sista VM-titel, firade sitt 20:e år i F1 och körde sitt 300:e F1-lopp.

Därefter har Mick Schumacher radat upp framgångar, bland annat har han vunnit fem av de senaste sex loppen och gått upp i ledningen av mästerskapet. Inför helgens final på Hockenheim i Tyskland leder han mästerskapet med 49 poäng – och det är 75 kvar att tävla om.

– Jag är nöjd med säsongen, framförallt den andra halvan, säger Mick Schumacher.

– Vi har fått betalt för det hårda arbete som vi har lagt ner ända sedan försäsongen. Nu ska vi verkligen försöka jobba vidare med samma fina form som vi har haft de senaste tävlingshelgerna. Även om det är final och jag har en bra chans att vinna titeln kommer jag att ta ett steg i taget, ett lopp i taget. Resten löser sig automatiskt.

Ferrari visar intresse för Michael Schumachers son

Om han säkrar titeln klarar han också den licens som krävs för att köra F1 och vägen från F3 direkt till F1 har både Max Verstappen och Lance Stroll tagit.

Men vad Mick Schumacher gör 2019 är inte klart, även om han har licensen för F1 är det troligare att han kör minst en säsong med sitt team Prema i Formel 2 innan han avancerar vidare för att nå sitt mål – Formel 1.

– Men låt killen ha roligt. Jag repeterar, unga förare ska vara fokuserade och ambitiösa, men de måste ha roligt och mogna i sin takt. Sedan får vi se vad framtiden ger, säger Ferraris stallchef Maurizio Arrivabene till formula1.com.

– Men hur skulle vi i Maranello kunna säga nej till ett sådant namn?

Fotnot: En förare måste ha 40 poäng för att säkra den superlicens som krävs för att få köra F1. Poängen de tre senaste åren räknas samman och en seger i EM i F3 ger 30 poäng. För en superlicens krävs också att föraren ska ha fyllt 18 år och ha ett giltigt körkort .

ARTIKELN HANDLAR OM