Vettel snabbast på kvalet – igen

SPORTBLADET

Hamilton tvåa och Webber trea på Sepang

Sebastian Vettel gjorde det igen.
Han var bäst i kvalet till Malaysias GP.
– Ja killar, det är precis det som jag snackar om, säger den regerande mästaren.

Vettel och hans Red Bull var helt överlägsen i Australien, men i Malaysia hade han konkurrens. Ända fram till Q3.
Då klev tysken fram och tog sin sjuttonde pole position med en tiondel före Lewis Hamilton, McLaren. Mark Webber, Red Bull var trea.

Använde KERS

– Det var klart jämnare än Australien och det har varit en arbetsam helg. Jag har varit väldigt nöjd med bilen, men jag har inte hittat någon riktig rytm i körningen, säger Sebastian Vettel till internationell media.
– I går gick det inte så bra som jag hade hoppats på och det gjorde det inte under träningen i morse heller. Jag visste att farten fanns i bilen, men vi fick inte ut dem. Så kändes det bra lagom till kvalet och jag är väldigt nöjd med min pole och med att KERS fungerar så bra. Vi har löst de flesta problemen med KERS och faktum är att utan det systemet hade vi aldrig haft två förare i de två första startleden.
Han kan inte ta fram något specifikt problem som han har haft under helgen, det var mer småsaker som gjort att det inte stämt och att han inte hunnit köra så många varv under träningspassen som han hade hoppats på:

Sepang en svår bana

– Det var lite för mycket trafik något varv, sedan gjorde jag misstag och det var lite smått tjafs. Det fungerade inte så som jag hade hoppats på och det gjorde att vi inte hittade rätt. Dessutom är Sepang en väldigt svår bana och det tar lite tid att hitta rätt, men vi visade att vi kan och i och med att gapet är mindre än i Australien så blir det tydligt hur snabbt saker och ting kan förändras, säger den regerande mästaren som vann på banan i fjol.
Då från startplats tre.
– Men jag tror inte att det går att kika på loppet förra året. Det är en enormt stor skillnad jämfört med för ett år sedan. Vi kommer att få se många fler depåstopp. Det är bara att titta efter vilken skillnad det är mot förra racet. Det är betydligt varmare och däcken håller absolut inte lika länge som de gjorde där.

Startar 10.00

Det var ett väldigt tufft kval, temperaturen låg krig 30 grader i luften och asfalten var ungefär 40 grader varm. Det var inte alla förare i Q3 som hade två fräscha set däck i den sista kvalomgången. I toppen var det mycket jämnt, Det skiljde en tiondel mellan Sebastian Vettel och Lewis Hamilton, Mark Webber var sedan två tiondelar efter Hamilton och Jenson Button var nära att ta tredjeplatsen i från Webber.
Nu blir det två startled med Red Bull och McLaren längst fram.
– Vi kan absolut inte vara besvikna över att vi startar i första led, vi har redan gjort mycket och visat att vi kan fajtas med Red Bill. Vi fick nya delar till den här helgen också och vi går framåt, säger Lewis Hamilton, McLaren.
–Självklart hade det varit härligt med pole, men vi räknar alltid med att Red Bull har något att plocka fram ur rockärmen, det gjorde de den här gången också. Samtidigt så är vi lite närmare och det är bra.
Loppet startar kl 10.00 i morgon söndag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1