”Det är helt fantastiskt”

SPORTBLADET

Fansen hjälpte honom till start – nu leder P-G Svenska Rallyt

Foto: 1,2 miljoner i stöd Då sponsorerna drog sig ur såg P-G Anderssons WRC-satsning vara över. Då kom fansen in i bilden, och de ser till att han nu kan köra Svenska Rallyt.

KARLSTAD. P-G Andersson hade gett upp.

Då svarade svenska folket med en kärleksförklaring – och samlade in över en halv miljon kronor.

Efter första sträckan leder nu P-G Svenska rallyt.

– Det är en jäkligt bra start, säger han.

I december slogs WRC-satsning i spillror för P-G Andersson. Sponsorer hade dragit sig ur hans WRC-satsning och en start i Svenska rallyt var uteslutet.

Men när Andersson hade gett upp hoppet öppnade svenska folket sin plånbok och samlade in ungefär 600 000 kronor – hälften av vad som krävs för att komma till start med en konkurrenskraftig bil i Svenska rallyt.

9-åring skänkte

Fansens stöd lockade sponsorer och totalt har P-G Andersson fått in svindlande 1,2 miljoner kronor. Tack vare en Facebook-grupp, generösa rallynördar och en nioårig pojke gick P-G:s dröm i uppfyllelse.

– Det här är helt otroligt. Det började med att jag fick mail av fans om att jag skulle lägga ut mitt kontonummer på min hemsida så de kunde lämna ett bidrag. Jag trodde inte det skulle generera i något utan bara bli strul när man skulle betala tillbaka pengarna, säger P-G.

Insamligen startade i mitten av januari när P-G befann sig i Monte Carlo. Under bara en eftermiddag hade 100 000 kronor kommit in på hans konto. Dagen efter var siffran uppe i svindlande 250 000 kronor.

– När jag kom hem från Monte Carlo hade jag fått massa utbetalningsbesked. Det är helt otroligt att fansen har lättat på sin plånbok för att jag ska få köra. Det är ju väldigt osvenskt.

Barn stöttar

Berätta om din yngsta bidragsgivare.

– Det var en liten pojke på nio år som skänkte 200 kronor från sina julklappspengar till mig. Då blir man varm i hjärtat.

Är pressen tuff nu när fansen gett dig den här chansen?

– Ja, det är klart. Lite extra press har man på sig. Utan fansen hade jag aldrig varit här, säger P-G och fortsätter:

– Men den största pressen har jag på mig själv. Jag hatar att få stryk och är inte med bara för sakens skull. Jag har en bil som ska kunna ta mig in på topp-fem.

Kör för supportrarna

För att hylla fansen är Anderssons bil, en Ford Fiesta WRC, blå och gul-strajpad. Räkna med att svenskens stöd längst med publiktäta Colins Crest kommer vara enormt under helgen.

– På bilen står det även ”Swedish hardcore fanclub”. Utan fansen hade jag aldrig varit här. Jag är fantastiskt tacksam för det, säger P-G.

Kanonstart för P-G

Och fansen hade mycket att jubla åt. Då tävlingen i går kväll började med en specialsträcka på Färjestadstravet var P-G snabbast, sex tiondelar före finländaren Jari-Matti Latvala.

Noterbart var att svenska Patrik Sandell körde in som elfte förare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally