TTA vill lyfta svensk motorsport till 2012

avGabriella Karlsson

Publicerad:

Går in som ägare i Swedish Racing League

1 av 3 | Foto: Gabriella Karlsson
BMW Z4 som tävlar i Swedish GT.

De har haft åsikter om hur motorsporten har behandlats –  att det sportsliga har urholkats och det har varit dåligt samarbete mellan teamen.

– Det har varit svårt att klappa varandra på axeln och ge beröm, säger Jan "Flash" Nilsson.

Ett helt nytt svenskt racingmästerskap på elitnivå till 2012. Det är vad Touring Car Team Association (TTA) vill skapa i och med att de går in som ägare i Swedish Racing League.

– Vår ambition är att utveckla svensk motorsport, säger Jan "Flash" Nilsson som är representant för TTA.

Det nya mästerskapet kommer att inkludera huvudklassen TTA med de nya hybridbilarna men även Swedish GT med de spektakulära bilarna som till exempel Audi R8 och Ferrari 458.

– Jag är väldigt stolt att jag varit med och startat den här succén (Swedish Racing League) som nu blir en del av TTA, säger Poker Wallenberg, representant för Swedish Racing League.

Men samtidigt vill TTA att fler ska börja köra racerbilar. Ekonomin ska inte vara helt avgörande om man kan köra eller inte köra.

– Det ska vara lika premisser för alla, säger Jan "Flash" Nilsson.

Kommer köra på Anderstorp

Ekonomin har något som varit besvärande för svensk motorsport – att man nästan "slängt iväg hundratusentals kronor".

I och med det nya samarbetet så kommer de banor som ställer upp bli delägare i mästerskapet och sponsorerna kommer bidra med sitt.

– Det kommer bli lättare att lyfta svensk motorsport nu, säger Jan "Flash" Nilsson.

En av banorna som står med i kalendern inför 2012 är F1-banan Anderstorp. Sedan kommer även det klassiska "Västkustloppet", "Kanonloppet" och Stadsloppet i Göteborg vara några av stoppen under 2012.

Tar fram konceptbilar

Under presskonferensen i Stockholm berättade TTA-representanterna att de håller på att ta fram 20 konceptbilar till TTA-klassen. Tanken är att de ska levereras till de som ska tävla under den kommande vintern.

– Men vi har täckning för 30 bilar i den klassen, säger Jag "Flash" Nilsson och berättar även att bilarna kommer att testas hårt innan leverans.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport