Ängelholm kan ta steget upp – välförtjänt dessutom

SPORTBLADET

ÄNGELHOLM. Om Ängelholm inte vore ett lag med medelmåttiga svenska spelare hade man gjort fem mål på Syrianska.

Det var inte jag som sade så i går – det var Ängelholms frispråkige tränare Joakim Persson.

Jag kan inte säga emot honom, men Ängelholm kan ta sig till allsvenskan ändå. Helt välförtjänt dessutom.

Alla lag som kvalar till allsvenskan döms ut av alla eller åtminstone av de flesta. Fel, fel, fel. Varken Syrianska eller Ängelholm kommer att bli svenska mästare nästa säsong men båda tillför vår högsta fotbollsserie något av värde.

Vi, som Jocke P gjorde, jämför oss för ofta med Europas bättre lag. Dömer ut oss själva och tror att lösningen ligger i spelsystemet. Den lilla danska ligan ses som ett föredöme trots att den i praktiken är en enlagsliga. Spaniens handlar om två lag. Englands om kanske fyra-fem. Bundesliga om Bayern och en utmanare vartannat år.

Inte godkänt att bränna så mycket

Räknar vi kvalitet med måttstocken europeisk chans ska inget nytt lag någonsin få gå upp i allsvenskan och det vore en kränkning av till exempel en förening som Ängelholm som nu kan vara på väg upp till högsta ligan för första gången.

Att bränna så många så klara chanser som ängelholmarna gjorde är naturligtvis inte godkänt men Ängelholm skapade dem mot ett lag som haft en sett till förutsättningarna och skadeläge hyfsad säsong.

Det har ett värde också.

Mittfältaren Johan Blomberg som fick avgöra på en frispark som aldrig ska få gå in på det sätt som den gjorde – rakt in bredvid muren och över händerna på målvakten som stod där han skulle – var väldigt bra. Robin Nilsson och Tobias Johansson vann duellerna i mitten. Försvaret var samlat och starkt. Martin Andersen utmanade och slog väldigt bra hörnor.

Skyttekungen Sebastian Andersson var inte speciellt lyckad innan han knockades av Anders Bååths skalle och fick sys ihop i paus. I andra var han mycket bättre. Nickade in kvitteringen, tog sig till avslut – men brände på ett sätt som makedonier inte skulle ha gjort. Om jag får citera Joakim Persson.

Ängelholm spelade så bra att man absolut har chans att klara oavgjort eller vinna i Södertälje på söndag. Frågan är snarare hur mycket bättre Syrianska hinner bli.

Syrianska måste täta försvarsspelet

Blir Sharbel Touma spelklar ökar den offensiva kapaciteten rejält. Startar man med Peter Ijeh blir allt i straffområdet farligt direkt.

Men framförallt måste Syrianska täta till försvarsspelet. När Bååth ersattes av Ijeh i andra halvlek flyttades långe anfallaren Dinko Felic ner vilket skänkte Ängelholm ett övertag i mitten eftersom Felic aldrig gick ner tillräckligt långt tillbaka annat än på fasta situationer.

Johan Arneng inledde strålande och var totalt dominant – i tre minuter. Sen försvann han till mitten av andra halvlek då han kom igen och flyttade boll effektivt. Tränaren Özcan Melkemichel kritiserade försvaret men det var mer laget Syrianska som inte höll ihop än de fem längst bak som kom snett.