Ny smäll för Vinterstudion

Av: Marcus Leifby

Publicerad:
Uppdaterad:

TV4 tar hem skid-VM 2013

Foto: bildbyrån

TV4 har lagt beslag på alla skidskytte-rättigheter nästa säsong.

Men det stannar inte där.

Sportbladet kan berätta att kanalen även kommer att sända längd-VM i Val di Fiemme om två år.

– Hade jag jobbat på TV4 hade jag varit avundsjuk på ”Vinterstudion” med tanke på tittarsiffrorna vi har, säger SVT-profilen och skidkommentatorn Jonas Karlsson till Sportbladet.

I går berättade vi att TV4 har ryckt undan ett av ”Vinterstudions” viktigaste block i och med uppköpet av VM och samtliga världscuptävlingar i skidskytte nästa säsong.

Bakgrunden är att både TV4 och SVT är medlemmar i EBU, Europeiska Radio- och TV-unionen. EBU är en sammanslutning för nationella TV-bolag där rättigheter köps in gemensamt och sedan delas upp.

I förhandlingarna mellan kanalerna landade skidskytte-rättigheterna för säsongen 2011/2012 hos TV4, medan SVT får sända längd-VM i Falun 2015.

Överenskommelsen innebär även att TV4 får sända nästa längd-VM som avgörs i Val di Fiemme, Italien, 2013.

”Krig på marknaden”

Det är första gången som TV4 sänder ett längd-VM helt i egen regi.

– Helst vill vi ju sitta på alla rättigheter som finns, men så som verkligheten ser ut just nu så är det ett krig på rättighetsmarknaden och ingen kan äga allt, säger SVT-profilen Jonas Karlsson när han får kommentera TV4:s uppköp av längd-VM och skidskytte-rättigheterna.

Han inser samtidigt att TV4:s satsning är en direkt följd av SVT:s framgångsrika satsning på vintersport och att det på många sätt är logiskt att konkurrenten hugger just där.

– Hade jag jobbat på TV4 hade jag varit jävligt avundsjuk på Vinterstudion, med tanke på de tittarsiffrorna vi har på de sändningstiderna. TV4 har insett att vintersport är väldigt populärt och vill så klart vara med på festen. I och med att dom kom med i EBU fick de möjligheten. Det är egentligen helt naturligt.

Publicerad:

LÄS VIDARE