Charlotte Kalla knäckte Marit Björgen i superrysare

avMalin Wahlberg

RUKA. Hon lurade Marit Björgen och knäckte den norska stjärnan i minitouren.

Men Charlotte Kalla kunde knappt tro det själv.

– Det var lite overkligt, säger Kalla.

Charlotte Kallas plan var att gå ut hårt från start för att slippa Stina Nilsson och reste av fältet och sedan försöka skaka av sig Marit Björgen

Det var knappt så att hon trodde på det själv – men Kalla knäckte norskan på sista varvet och vann ett världscuplopp för första gången sedan 2015. 

– Den kapaciteten Marit har, då är det ganska orimligt att man ska kunna gå ifrån henne i en uppförsbacke, men man måste ju pröva, säger Kalla och fortsätter: 

– Jag kände hela vägen att jag kunde åka och spara energi. Det är en go känsla. Sedan vet jag inte alls vad Marit har för känslor och hur pigg hon är. Men min plan var att köra från botten av backen och inte vända mig om och försökte ge det en chans. Det var väldigt skönt när jag kom på toppen och fick höra att det var sex sekunder ner till Marit, säger Kalla.

”Blev orolig varenda gång”

Björgen själv blev förvånad över att Kalla var så pass stark. 

– Jag trodde jag hade mer kontroll på Charlotte, men hon lurade mig utefter banan. Jag försökte hänga med så gott jag kunde, men i dag hade jag inte benen. Det blev för stor lucka, säger hon i SVT och utvecklar sedan för Sportbladet. 

– Jag trodde att jag hade mer kontroll när hon var framme och drog. Jag tyckte inte att det gick så snabbt, men hon gick uppenbarligen inte för fullt så hon hade mer att ge. 

Efter målgång omfamnades Kalla av Björgen. 

– Hon gratulerade och sa att jag var stark och jag sa att det kändes bra, men att jag blev orolig varenda gång vi kom upp i sprintbacken för där kände jag "åh, här är hon stark”. Hon går väldigt bra på tvåans växel när det är sådär brant, säger Kalla.

”Det är goals”

Kalla kunde dock inte ha fått ett bättre kvitto under premiärhelgen. 

– Det känns ju riktigt härligt att veta att när dagen är där så har jag en hög kapacitet. Sedan gäller det att komma ihåg att det är början på säsongen så mycket kan ske fortsatt, säger hon. 

Bakom Kalla och Björgen blev Stina Nilsson och Ingvild Flugstad Östberg ikappåkta av ett gäng norskor och det blev till slut en sjundeplats för Nilsson. 

– Jag försökte gå med men jag hade inte tillräckligt bra med krafter, säger hon och hyllade Kalla. 

– Fantastiskt! Svensk skidsport mår bra just nu. Har vi en bra dag kan vi vinna både distans och sprint och det är väl goals, säger hon.

Världscupen i längdskidor sänds i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM