Öppna protesten inför världscuppremiären

Björgen: Måste få protestera

RUKA. ¨No Russia – No Games”.

Med den protesten dök det ryska laget upp till världscuppremiären i finländska Ruka.

– De måste få protestera, säger norska stjärnan Marit Björgen.

En av ryssarna som är med i västprotesten på plats i Ruka inför världscuppremiären.
En av ryssarna som är med i västprotesten på plats i Ruka inför världscuppremiären.

Det ryska skidlandslaget är på plats i Ruka trots att ingen fortfarande vet om alla åkare kommer få tävla. Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Jevgenij Belov, Aleksandr Legkov, Aleksej Petukhov och Maxim Vylegzjanin har alla stängts av från OS av Internationella olympiska kommittén (IOK) men är än så länge fria att tävla i världscupen.

”Inget vi från laget gjort”

Internationella skidförbundet (Fis) ska under torsdagen komma med ”ny information” men inget vet ännu vad det innebär.

– Vi vet inget mer än så, säger ryske herrtränaren Marcus Kramer till Sportbladet.

Under torsdagen skulle Julia Tjekaleva och Anastasia Dotjenko också sitta i ett videoförhör med IOK men det ställdes in.

– Idén var att ha en videokonferens i dag men eftersom tävlingen startar i morgon så var en videokonferens på fem timmar inte möjlig. Nu får advokaterna tala och bestämma allt med IOK.

I väntan på ett beslut gör Ryssland nu sitt för att sätta press på Fis och IOK. Flera personer runt det ryska landslaget bar under torsdagens träning på västar med budskapet ”No Russia – No Games” och bilder på de aktuella åkarna.

– Det är inget vi från laget gjort utan det är några killar från Ryssland som hejar på det ryska laget. Det är en bra idé att visa stöd på till hela laget, säger Kramer.

”En historia som aldrig tar slut”

Hur är situationen för åkarna?

– Det är verkligen en svår situation för hela laget när du har idrottare som inte vet om de kommer få starta i morgon eller inte. Jag hoppas att de får starta men just nu ser du vad som händer kring IOK och jag förstår att det är svårt för Fis att ta ett beslut eftersom de har inte heller några bevis från IOK. Det är en historia som aldrig tar slut... Vi vet inte vad de kommer bestämma sig för och om det blir i dag eller senare.

Norska stjärnan Marit Björgen var en av många som noterade den ryska protesten.

– De måste få protestera som de vill. Jag såg det ju i spåret men jag har inte tänkt så mycket mer på det. Vi får hoppas de får svar från Fis så fort som möjligt, säger Björgen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.