Koch med i täten inför avslutningsdagen

Publicerad:
Carin Koch har tätkänning.
Foto: Getty
Carin Koch har tätkänning.

Carin Koch, 41, får ofta frågan om hon fortfarande spelar golf.

Jodå, hon spelar – riktigt bra dessutom. Inför sista dagens spel i British Open är Koch med i toppstriden.

– Allt kan hända, säger hon.

Det var ett bra tag sedan som Carin Kochs namn fanns högt upp på ledartavlan i en majortävling. Faktum är att hon inte har varit bland de 50 bästa på sina 15 senaste försök, och de sju topp 10-placeringarna kom alla under åren 1999–2005.

Men i British Open på Royal Liverpool fortsätter Koch att spela bra. Efter 72 slag (par) under inledningsvarvet gick Koch runt på 71 slag under lördagen. Sjätteplatsen inför söndagens spel, då två rundor ska spelas eftersom stormvindar ställde in allt spel på fredagen, är en skön belöning för allt slit med formen.

"Har en del att ge"

– Jag har försökt jobba mycket på mitt spel, annars orkar jag inte fortsätta. Jag tycker det är väldigt jobbigt att vara hemifrån, åka ifrån min familj och mina barn. Den delen av jobbet gillar jag inte alls, men någonstans inom mig så vet jag väl att jag fortfarande har en del att ge. Och därför är det svårt att lägga klubborna på hyllan, säger Koch.

Koch, numera rankad 182:a i världen och allt mer sällan i rampljuset, får till och med ofta frågan om hon fortfarande spelar.

– Allt det där gör att man undrar... jaha, jag kanske inte ska göra det då. Det är ganska kul att känna att spelet finns där, sådana här veckor är bra för mig att få.

Med maken Stefan som caddie inledde Koch lördagens runda med två raka birdies. Som bäst låg hon tre under par, men bogeys på två av de fyra sista hålen gjorde att göteborgskan tappade lite mark inför avslutningen.

– Jag spelade ganska bra. Men när det började blåsa på slutet slog jag ett par dåliga slag.

Sydkoreanskt i topp

I toppen är det dubbelt sydkoreanskt. Tvåan Inbee Park är bara tre slag före Koch, som dock har hela åtta slag upp till suveräna ledaren Jiyai Shin (64 slag på andra rundan).

– Det är bara halva tävlingen som är spelad och det är kul att vara med i toppen. Jag kan bara påverka vad jag gör, och sedan vad de andra gör eller hur vädret blir kan jag inte påverka, säger Koch.

Hennes fina spel har samtidigt räddat British Open från att bli en svenskt dunderfiasko. Nio blågula spelare kom till start – Koch var ensam om att klara kvalgränsen på fem över par.

Pernilla Lindberg, Linda Wessberg och Sophie Gustafson (alla sex över par) skulle dock ha fått spela vidare om inte tävlingsledningen hade ändrat reglerna för kvalgränsen. Den inställda fredagen har gjort spelschemat tajt, och därför går bara 50 i stället för 65 spelare vidare.

Carl Göransson/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN