Startar i solsken – går i mål i mörker

Publicerad 2012-11-02

Extrema förhållanden i Abu Dhabis GP

I dag kan F1-säsongen avgöras.

I kvalet till Abu Dhabis GP.

Där krävs det en plats i första startled för att vinna.

Följ ämnen
Formel 1

Tre lopp återstår av F1-säsongen och det skiljer 13 poäng mellan ledande Sebastian Vettel, Red Bull och tvåan Fernando Alonso, Ferrari. Nu har cirkusen kommit till Yas Marina Circuit. Där startar förarna i solsken, de kör under skymningen och går i mål när det är mörkt. Så är det även under kvalet, där förhållandena förändras drastiskt i och med att solen går ner. Under den sista delen, Q3, sjunker asfaltstemperaturen med mellan två och tre grader.

– Det känner du direkt när du sitter bakom ratten, säger VM-ledaren Sebastian Vettel, som vann sin första VM-titel i Abu Dhabi, till tyska Auto, motor und Sport.

– Man måste hantera det. Det är väldigt svårt och går inte att träna in eftersom samtliga träningar är under  dagen.

Han har hittills varit riktigt säker i Abu Dhabi. Han har stått i första startled vid samtliga tre tillfällen som tävlingen körts och han har vunnit två. Förra året fick han punktering på det första varvet och Lewis Hamilton, som startade från ruta två, vann.

”Allt blir svårt”

Det gör att kvalet blir extremt viktigt - ingen förare har vunnit loppet utan att stå i första startled.

– Allt blir svårt, ja näst intill omöjligt om vi hela tiden startar från tredje eller fjärde ledet. Hur ska du kunna komma tillbaka om du är tio sekunder efter redan på det femte varvet? säger Ferraris president Luca di Montezemolo till La Stampa.

Förra veckan dominerade Red Bull och Vettel, han tog sin fjärde seger på lika många lopp och Ferrari svarar med att leverera ny delar till bilen och arbeta extremt länge i garaget.

– Vi kan inte kräva att vi tekniskt ska gå om Red Bull på den här korta tiden, men om vi kan komma närmare så kan vi pressa dem till att göra misstag, säger Fernando Alonso.

– Då kan varje litet fel bli till ett stort problem

Och kampen om titeln lever vidare.

Följ ämnen i artikeln