Därför filmar inte allsvenska spelarna

SPORTBLADET

Neymar-dyk ovanliga – men i går inträffade en

Jaha, blir ni irriterade av att se Neymar vrida sig i plågor när motståndaren inte ens har vidrört honom?

Är ni trötta på allt filmande i La Liga, Serie A och Premier League?

Välkommen till allsvenskan – fotbollsserien där spelare aldrig filmar och de som ändå försöker är för dåliga på det.

Om någon skulle få för sig att skriva en bok med titeln ”Kända svenska filmare” är jag rädd att den blir ganska tunn.

Glenn Strömberg fixade en straff mot Tjeckoslovakien i VM-kvalet 1985.

Andreas Andersson föll lätt i duell med Peter Abelsson när AIK fick straff mot Trelleborg 2001.

Pontus Wernbloom såg till att Mario Balotelli blev utvisad under U21-EM 2009.

Mer?

Spontant kommer jag inte på något.

Inte ens vår störste har en fallenhet att falla, trots att han har spelat i både Serie A och La Liga. När Zlatan Ibrahimovic la sig i straffområdet i slutet av landskampen mot Österrike var det en av de första gångerna jag sett honom försöka lura till sig en straff.

I allsvenskan förekommer det nästan aldrig. Det är mer sällsynt än i Premier League, och sker inte i närheten av så ofta som i de sydeuropeiska ligorna.

”Ska aldrig göra det igen”

Ingen regel utan undantag, dock.

I slutskedet av mötet mellan Helsingborg och AIK försökte Mattias Lindström filma till sig en straff men varnades av domaren:

– Jag är usel på att filma och kommer aldrig att göra det igen. Det var ett sista, desperat försök att ordna en kvittering. En korrekt varning och en bedrövlig filmning, konstaterar Lindström.

Vad tror du det beror på att det sker så sällan i allsvenskan?

– Vi får lära oss redan i pojkfotbollen att filma är fel och att fair play är viktigt. Jag tycker att det är positivt att det inte filmas i allsvenskan, säger Mattias Lindström.

En del av spelet

Personligen stör jag mig inte särskilt mycket på filmningar, i alla fall inte mer än på tröjdragningar och krokben. Det är en del av spelet, en filmning kan vara både smart och snygg, det är anfallarens svar på försvararens osynliga fasthållning. Men jag noterar att det väcker enorm ilska bland många tv-tittande fotbollsfans. Se bara på reaktionerna på sociala medier kring brassestjärnan Neymars skådespelande i Confederations Cup (där håller jag med, han gick över gränsen i slutet av matchen mot Uruguay).

Upp ur soffan!

Till alla er som sitter hemma och kokar av ilska har jag ett förslag: Stäng av tv:n, res er ur soffan och bege er till valfri allsvensk fotbollsarena. Just nu skiner solen, gräset är grönt och det går att köpa korv med bröd på plats. Har ni tur får ni se Sam Larsson slå en tunnel eller Kennedy Igboananike hänga in en bicycleta. Filmningar slipper ni däremot med största sannolikhet, i alla fall sådana som går hem.

LAUL DELAR UT VECKANS L

LLLLL

DRÖMLOTTNINGARNA

Första kvalrundorna till höstens Europaspel är lottade. Det finns fog att vara optimistisk: Elfsborg möter en Winnerbäck-skiva från Lettland, IFK Göteborg en nybildad klubb från Slovakien och Malmö ett bottenlag från Irland. Häcken lär däremot ryka mot Sparta Prag medan Gefles chanser mot estniska Trans Narva står och faller med fembacks­linjen.

LLLL

OBERÄKNELIGE RANTIE

Malmös Tokelo Rantie är en underhållande anfallare som gör spektakulära mål. Sex stycken i år, det första med högern, det andra med väns­tern, det tredje med högern, det fjärde med vänstern, det femte med högern, det sjätte med väns­tern. Inget på ett tillslag, mot Halmstad hade han tio bolltoucher innan målavslut.

LLL

”Party-Ante”

Andreas Alm blev uppvisad på läktaren mot Helsingborg och lyckades inom loppet av två minuter bråka med: 1. HIF:s Alejandro Bedoya. 2. Domaren Martin Strömbergsson. 3. En skopåse. 4. En ordningsvakt. 5. En hemmasupporter på läktaren. Det var förstås inte bra. Men det var roligt. Det var ”Party-Janne”-klass.

LL

VAD ÄR PROBLEMET, ELFSBORG?

För ett tag sedan skrev jag att ”något är ruttet i Borås” angående Anders Svenssons kontraktssituation. Den är fortfarande inte löst. Mot Malmö började landslagsmannen på bänken (”lårkaka”) och om jag hade varit medlem i Elfsborg hade jag ställt mig upp och sagt i riktning klubbledningen: ”Ge Anders nytt kontrakt – eller förklara vad fan problemet är”.

L

SPELSCHEMAT DEL 12

Med risk för att jag börjar låta som en LP som hakat upp sig: Det allsvenska spelschemat är en rakt igenom bedrövlig läsning. På grund av dam-EM haltar tabellen så kraftigt att den inte travar rent förrän till hösten. Samtidigt grubblar förbundspamparna över varför serien tappar publik… Och Blåvitt tvingas Europakvala i Helsingborg – helt snett.

Helgens hetaste matcher

1 AIK–Mjällby

Friends Arena, måndag, 19.00

Har verkligheten hunnit i kapp Mjällby efter den oväntat starka våren? I så fall ska Blekingelaget bli ett enkelt byte för AIK som börjar känna sig hemma på Friends.TIPS: 1–0

2 Djurgården-Öster

Stockholm Stadion, söndag, 17.30

Djurgården, obesegrade under nye tränaren Per-Mathias Högmo, tar emot en formsvag nykomling. Förutsättningarna finns för ett Stadion-avsked kryddat med hemmaseger.TIPS: 2–1

3 Elfsborg–Syrianska

Borås Arena, söndag Kl. 15.03

Elfsborg har tappat mark i guldstriden efter uppehållet och behöver tre poäng hemma mot tabelljumbon Syrianska, annars blir det oroligt i Borås.TIPS: 3–0