Rydell snuvad på segern i finalen

Publicerad:
Uppdaterad:
Johan Kristoffersson på Solvalla.
Foto: Scanpix
Johan Kristoffersson på Solvalla.

SPORTBLADET

Två heatsegrar räckte. Johan Kristoffersson är ny mästare i STCC.

Framtiden är dock osäker för bilklassen.

– DTM är en dröm, säger Kristoffersson som siktar mot Tyskland.

Det var nog tur att hästarna var borta från Solvalla. För det fyrverkeri som firade STCC-mästaren Johan Kristoffersson var av det slaget att en fotbollsdomare hade skickat alla tävlande till omklädningsrummet. I en vecka.

Det blev både folkfest och fartfest när svensk bilsport intog travbanan i Stockholms västra förorter, och roligast av alla hade en 23-årig värmlänning.

– Jag vet inte, just nu känns det mest bara tomt. Men det har varit ett fantastiskt evenemang, och det är självklart kul att vinna, säger Kristoffersson.

Han kom till avslutningen som totaltrea efter en misslyckad helg på Knutstorp för två veckor sedan. Före honom låg två Chevroletbilar, med danske Michel Nykjaer och med svenske Rickard Rydell. 45-åringen som körde bil på tävlingsnivå redan innan Kristoffersson föddes, och som ledde med nio poäng före Nykjaer och 20 före Kristoffersson.

– Johan har gjort ett grymt jobb. Han var värd att vinna, säger Rydell som var regerande mästare.

Loppet en defilering

Men Rydell gjorde sitt bästa för att störa. Efter att Kristoffersson vunnit lördagens första race skulle allt avgöras. Han startade som trea och Rydell som femma. Men i första kurvan klantade sig Volkswagens tre förare och plötsligt var Rydell i täten.

– Det var ju inte precis meningen, säger Kristoffersson som var lika förvånad som Rydell.

VW-bilarna har dock varit i en klass för sig hela helgen, och bara fem varv senare var Kristoffersson i täten igen. Resten blev en defilering, om än något försiktig, mot slutsegern.

– Svårt att säga vad det betyder. Det är i alla fall aldrig någon nackdel med framgång, säger 23-åringen.

TT: Vart siktar du nu? Vill du in i en formelbil?

– Jag är för lång och för tung för formelbilar. Men DTM är en dröm. Jag kör ju redan Superstars utomlands.

Framtiden osäker

Det kan vara nyttigt att sondera terrängen. För även om Solvallahelgen blev en publiksuccé är inte framtiden glasklar för STCC. Hela säsongen har varit en strid mellan STCC och utmanaren TTA. För tillfället förhandlar parterna, men vad som kommer ut av det är osäkert.

– Jag tror att TTA kör inom STCC nästa säsong, vi ska inte kriga mot varandra. Vi ska kriga mot andra sporter, säger Rickard Rydell.

Varken han eller totaltrean Nykjaer vill lova att de är med nästa år, Rydell lät till och med osäker på om han kör bil överhuvudtaget. Och tuffa bilar till trots, det behövs riktigt skickliga förare också. Så att det blir tävling. Som det var på Solvalla.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN