Letar dold skada i dokumentärfilm

SPORTBLADET

Så vill förbundet utreda Wallbergs hjärnblödning

1 av 2

En dokumentärfilm om Frida Wallberg.

Där hoppas utredarna kunna hitta svaret på om boxaren hade en dold skada inför titelmatchen i fredags.

– Det är en av dem vi ska snacka med, säger sekreteraren på proboxningskommissionen Olof Johansson till Expressen.

Det var i fredags som Frida Wallberg knockades i titelmatchen mot Diana Prazak. Svenskan fördes till sjukhus där det konstaterades att hon drabbats av en hjärnskakning.

I efterspelet har diskussionen delvis handlat om ifall Wallberg kan ha haft en dold skada inför matchen vilket skulle ha förvärrat smällen hon fick i matchens åttonde rond.

Förre världsmästaren Armand Krajnc, 39, lanserade teorin att Frida Wallberg kan ha drabbats av hjärnskakning redan före fajten.

– Boxarna sparrar hårt. Och i damboxning är det svårt att få sparring. Jag misstänker att hon har sparrat tufft mot några killar, kanske några viktklasser högre, och fått en hjärnskakning innan. Det kan bli lite väl tufft ibland, det är fysiska skillnader mellan killar och tjejer, så är det bara. Har man fått en hjärnskakning tar det en viss tid att vila, sa Krajnc till Sportbladet i helgen.

”Obegripligt”

Även proffsboxningskommiténs Olof Johansson var förvånad över att knocken fick sådana svåra konsekvenser.

– Hon brukar vara som starkast i slutet av matchen, men nu var hon helt tom i sjunde ronden. Det är fanimej obegripligt, sa proffsboxningskommitténs Olof Johansson i helgen.

Frida Wallberg väcktes i går och tecknen visar på att hon kommer att bli återställd men boxningen kommer att fortsätta undersöka hur olyckan kunde uppstå.

Bland annat vill man nu ta del av en dokumentärfilm om Wallberg för att eventuellt hitta ett svar på om svenskan hade en dold skada inför titelmatchen.

”Vi är nojiga”

Dokumentärfilmaren Susanna Edwards har följt Wallberg i två år för filmen ”Golden girl” och var med Wallberg på träningslägret i Spanien där Wallberg sparrade mot manliga boxare inför titelmatchen. Det är det materialet som boxningskommitténs Olof Johansson nu är extra intresserad av.

– Det är några av dem vi ska snacka med. Vi är nojiga att det ska finnas en andra impact. Slagen hon får ska inte få de konsekvenserna. Det var ett besynnerligt träningsläger i Spanien men de hade säkert någon tanke och idé med det”, säger Johansson till Expressen.

Enligt Johansson kommer det att ta ungefär en vecka innan kommissionen kan presentera något.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning