Stjärnhästen såld - en månad före VM

SPORTBLADET

Bengtsson missar festen - nu spricker svenska medaljdrömmen

Svenska hopplandslaget drömmer om medaljer i VM.

Men i går splittrades lagets mest framgångsrika ekipage - Rolf-Göran Bengtsson och hästen Pialotta.

Sex veckor före mästerskapet.

Foto: Rolf-Göran bengtsson och hästen Pialotta splittras.

I måndags kväll meddelade holländaren Jan Tops och Kees van Opstal som ägde hästen att den är såld. Rolf Göran Bengtsson kunde bara se på när hans arbetsgivare sålde hans VM-häst.

- Jag är besviken, speciellt när det är så nära VM. Men det är klart, jag vet ju om att det är så. Detta är ett handelsstall och hästarna är vår handelsvara, säger Rolf-Göran Bengtsson.

- Förhoppningen var ju att vi skulle vara med och kämpa om medaljerna, men om vi hade lyckats vet jag ju inte.

Stort medaljhopp

Han och Pialotta var det stora medaljhoppet inför VM i Spanien som startar den 11 september.

I fjol tog de brons individuellt och silver i lag vid EM, utsågs till årets ekipage av internationella ridsportförbundet och vann fem Grand Prix-segrar.

Den här säsongen ligger han på tredje plats på världsrankingen.

Nu tvingas han stanna i Holland under mästerskapet för att vänta på att stallet köper in en ny häst.

- Det är synd att det händer så nära på VM, hade det skett om två månader hade det känts ledsamt men inte så hårt, säger han.

Vad tror du om det svenska lagets chanser nu?

- Jag tycker att vi har ett bra lag ändå, vi hade väl varit ett tillskott. Fast laget står inte och faller med en häst. Vid EM i fjol hade vi alla tre liknande resultat.

Jan Tops driver Europas största handelsstall och Pialotta är värd närmare 30 miljoner kronor. När nu en österrikisk köpare var beredd att betala såldes hästen omedelbart.

Samma visa som i OS

Detta är andra gången på två år som Rolf-Göran Bengtsson blir av med en erfaren och framgångsrik häst. Inför OS 2000 skulle hans häst Roof´s säljas till USA, men affären sprack och hans arbetsgivare Jan Tops själv tog över hästen och svensken fick inte delta i de olympiska spelen.

- Men jag måste se framåt, det kommer alltid nya hästar och hittar jag bara rätt häst så tar det inte så lång tid. Pialotta hade jag bara haft sju-åtta månader före EM. De köper hela tiden in hästar hit och i morgon kan det stå en ny här och det kommer inte att dröja mer än sex månader innan jag har en ny.

- Som anställd har man inte så mycket att säga till om, men det känns tråkigt.

Både för Rolf-Göran Bengtsson själv och det svenska VM-laget.

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport