- Susanna, gör så här så blir du bäst i världen

SPORTBLADET

Superstjärnan Gail Devers: Det är många duktiga som jagar mig

Under VM i Edmonton förra året fick Gail Devers flera gånger frågan ifall hon visste vem Susanna Kallur var.

Då hade hon ingen aning.

Nu vet hon.

Sportbladet förde dem samman och i kväll möts de på DN-galan.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Det skiljer 15 år i ålder och mängder med rekord och medaljer. Men om Susanna Kallur följer Gail Devers råd, kan det om några år vara dags för ett skifte på tronen som världens bästa häcklöpare.

- Det är klockan 20.05 vi springer, ropar Gail Devers till Susanna Kallur som några minuter tidigare berättat för Sportbladet att hon inte riktigt vet när startskottet går för damernas 100 meter häck.

Kallur ser sådär lagom generad ut när hon tackar för informationen.

Devers är liten. Men ändå störst. Någon kaxig sprinterstjärna ser man inte skymten av. I stället är hon charmig och skojar med alla som besöker sponsorbutiken där hon sitter och signerar tröjor.

Världsbäst i år

- Jag åt favoriten pyttipanna med stekt ägg och rödbetor i går så nu är jag redo för DN-galan, säger hon och skrattar.

Devers har hunnit bli 35 år och är världsbäst i år med sina 12,40. Det är över 20 år sedan hon började med friidrott. Då inspirerades hon av den amerikanska sprintern Evelyn Ashford. Hon minns hur hon tävlade mot världsrekordhållerskan Yordanka Donkova och tänkte att klasskillnaden mellan henne och bulgariskan var enorm. Nu är det Devers alla vill slå.

Hård konkurrens

- När jag var 21, som Susanna är nu, slog jag amerikanskt rekord på 100 meter häck (12.61). Nu är det så många unga duktiga idrottare som är mig hack i häl.

- Susanna är ung och har lång tid på sig att utvecklas. Bara hon tror på sig själv och anstränger sig mer och mer för varje lopp så kommer hon komma dit hon vill.

Devers menar att hon kan hjälpa andra genom att berätta om sina erfarenheter.

- Jag tycker om att träffa nya människor och ser det som min uppgift att hjälpa till när jag kan. Något som har hänt i mitt liv kanske kan inspirera andra. Saker som jag har uppnått kan ha stor betydelse för dem.

Hon skriver ner sina mål på lappar och sätter upp dem hemma. På vissa står det: "Att vinna OS-guld i häck".

"Håll tummarna"

- Jag kanske inte når det målet men se bara vad jag har åstadkommit på vägen dit. Jag måste hålla mig frisk och springa lopp utan att slå i häckarna. Gör jag det så vet man aldrig vad som kan hända.

- Men om det är världsrekord ni vill ha så håll tummarna och skicka ett meddelande till Gud.

- Då kan vad som helst ske...

Devers råd till Kallur

Har toppat listorna i 14 år

Johanna Garå

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott