Så otroligt barnsligt när testosteronet tar över

SPORTBLADET

Erika Strandell: Ferguson agerar som Baloo

Wikegård kastar vattenflaskor på isen i ren frustration. Härligt, nu höjs temperaturen, skriver krönikörerna.

Ferguson sparkar dobbade fotbollsskor i plytet på Beckham. Han visar i alla fall att han bryr sig, skriver krönikörerna.

Över 70 procent tycker på Svenska Hockeyligans hemsida att det är okej med slagsmål på isen. Det är hockey det här, inte Bolibompa skriver krönikörerna.

Man tvivlar. Testosteronöverskott kan ibland ta sig ovanligt barnsliga uttryck.

Visst är det fantastiskt? Ferguson tycker att Beckham gjort en dålig match, till och med så dålig att orsaken till Arsenals andra mål var just Beckham.

Och vad gör tränare Ferguson då?

Jo, med testosteronet bubblande genom kroppen rusar han in i omklädningsrummet, skäller ut sin spelare inför resten av laget och avslutar sedan föreställningen genom att slå en straff på närmaste fotbollssko – rätt i ögonbrynet på landslagets lagkapten. Kan man bli annat än imponerad av en sådan uppvisning? Man trodde ju knappt att någon kunde utföra något så urbota tok-korkat, utan att ens behöva be om ursäkt efteråt.

Tvärtom så hyllas Ferguson i engelska tidningar. ”När Alex sparkade skon i Beckhams huvud visade han i alla fall att han bryr sig. Om jobbet, klubben, spelarna och supportrarna. Om alla som kände sig sårade av förlusten” skriver The Sun.

Fergie är som Baloo

Analysförmågan tycks vara enorm. Psykologikunskaperna likaså. Vill man visa att man bryr sig om den som drabbats av ett misslyckande, en förlust, är det bara att klappa till. Gärna hårt också, så att alla känner att engagemanget är äkta.

”Beckham blöder för en god sak”, skriver Guardian, och det är inte utan att man tänker på en välkänd film för barn, där en lika välkänd björn smaskar i sin adept för att lära honom något om livet.

”Säg mig Baloo, när du knockat dina elever, hur tror du då att de ska minnas vad du lärt dem”, frågar den näsvisa pantern och de flesta barn förstår logiken.

Man gör inte som förebilderna säger, man gör som de gör.

Även på hemmaplan är det hett just nu. Till och med den annars så hemvävda bandyn har i förkvalet drabbats av rena överfall. I elitserien närmar sig slutspelet och som vanligt tar testosteronstinna män till allt fulare tricks för att vinna. Detta ivrigt påhejade av publik och sportskribenter.

Blodvite och rallarsvingar är obligatorisk i ett riktigt bra slutspel, läser vi. Det är ju inte Bolibompa det här.

Djurgårdens målvakt ballade ur totalt mot Leksand och berättade storstilat i pressen att han är från Kanada där står man minsann upp för sig när någon gått för långt.

Vad gjorde då Leksands Eneqvist för att gå över gränsen? Jo, när målvakten satt ner på isen med pucken mellan benen blev Eneqvists klubba alltför påträngande. Han fick helt enkelt närkontakt med det enda som för testosteronstinna män kan tänkas vara viktigare än pucken.

Och då jävlar får det vara slut på daltandet. Det är ju ingen lek det här.

Erika Strandell ([email protected])