Övertygande insats av svenskdebutanten

SPORTBLADET

Jessica Lindell kom på 13:e plats

ST MORITZ, SCHWEIZ

Super-G har inte varit Jessica Lindell Vikarbys favoritgren de senaste åren.

Men det kanske kan bli.

För den 18-åriga VM-debutanten kom på 13:e plats i måndagens super-G i St Moritz.

Svenskan var 1,44 sekunder efter segrarinnan, österrikiskan Michaela Dorfmeister.

- Jag är jättenöjd med mitt åk. Jag gjorde lite missar emellanåt, men det var också bra bitvis, säger Lindell Vikarby.

- Super-G har inte varit min favoritsdisciplin de två senaste åren och i de två senaste tävlingarna i världscupen, i Cortina, gjorde jag en massa missar, så det var skönt att få till det i dag.

Lindell Vikarby har tagit världscuppoäng i alla grenar hon startat i, utom i super-G. Därför hade hon inga förhoppningar inför VM-debuten.

- Därför är jag jättenöjd med placeringen.

- Det var lite pirrigt på start, men när jag väl stod vid startgrinden blev jag lugn. Jag gillade backen, att det hände lite. Men det bästa av allt var att snön var hårt packad så det gick att få grepp.

Fick självförtroende

Lindell Vikarby var inte bästa svenska. Det var en annan Huddinge-tjej, Janette Hargin, som kom på tolfte plats, 1,26 sekunder efter segrarinnan, och som hade den allra bästa splittiden mellan första och andra mellantiden.

- Jag är ganska nöjd, med tanke på det är första gången den här säsongen som jag tar en placering i super-G. Jag tycker att jag gjorde en bra insats, det var go i åket. Och nu känns det bra inför störtloppet, jag har fått lite självförtroende, säger Hargin, som åkt bra tidigare i St Moritz, men som fick första delen av säsongen förstörd på grund av en knäskada och sedan dess haft svårt att komma igång.

Anna Ottosson, som varit bästa svenska i super-G i världscupen i år (16:e som bäst), fick nöja sig med att vara tredje svenska i VM-loppet. Hon slutade på 17:e plats.

- Det var kul och det var bra att få den här starten inför storslalomen. Jag känner mig sugen inför fortsättningen av VM, säger Ottosson, som kör storslalom och slalom i slutet på nästa vecka.

Oturen vände

Dorfmeister vann med två hundradelar före Kirsten Clark, USA. I OS i Nagano 1998 förlorade Dorfmeister guldet till amerikanskan Picabo Street med en hundradel.

- Det första jag tänkte på när jag kom ner och såg att jag ledde med två hundradelar var just Nagano. Det är väl som min pappa säger, att det jämnar ut sig i långa loppet - har man marginalerna mot sig en gång så kommer man förr eller senare att ha dem med sig, säger Michaela Dorfmeister.

Det var amerikanskt även på tredje plats genom Jonna Mendes, som var 42 hundradelar efter Dorfmeister.

I VM:s två första tävlingar, super-G, har det varit enbart österrikiskt och amerikanskt på pallen. De österrikiska segrarna (Stephan Eberharter och Michaela Dorfmeister) var inte oväntade. Däremot var det något mer oväntat med tre amerikaner på prispallen efter två grenar.

- Jag vet inte varför vi amerikaner lyckats så bra, men jag visste att jag var kapabel att göra ett bra resultat här. Och när Bode Miller kom till hotellet i går kväll och visade upp sitt silver, så blev jag extra peppad inför dagens tävling, säger Clarke.

Ingela Ahlberg/TT